Acupunctuur en hooikoorts: Kan acupunctuur helpen bij het verlichten van symptomen?

Geschreven door: Yigo
 

 

Acupunctuur en hooikoorts: Kan acupunctuur helpen bij het verlichten van symptomen?

Hatsjie!

Hooikoorts, ook wel bekend als seizoensgebonden allergische rhinitis, is een veelvoorkomende aandoening die optreedt als gevolg van een allergische reactie op stuifmeel van planten, gras, bomen en bloemen. De symptomen van hooikoorts kunnen variëren van milde tot ernstige loopneus, verstopte neus, niezen, jeukende ogen, keelpijn, vermoeidheid en hoofdpijn.

Veel mensen gebruiken antihistaminica en decongestiva om de symptomen van hooikoorts te verlichten. Echter, sommige mensen zoeken naar alternatieve therapieën zoals acupunctuur om verlichting te vinden van de symptomen van hooikoorts.

Terug in de tijd

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskunde die al duizenden jaren wordt beoefend. Het omvat het plaatsen van dunne naalden in specifieke punten van het lichaam om de energiestroom in het lichaam te stimuleren. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zijn deze punten verbonden met verschillende organen en systemen in het lichaam.

Onderzoek wijst uit

Er is enig bewijs dat acupunctuur kan helpen bij het verlichten van de symptomen van hooikoorts. Een studie gepubliceerd in het American Journal of Chinese Medicine in 2015 onderzocht de effecten van acupunctuur bij patiënten met seizoensgebonden allergische rhinitis. De deelnemers kregen vijf weken lang acupunctuurbehandelingen en hun symptomen werden regelmatig geëvalueerd. De resultaten toonden aan dat deelnemers die acupunctuur kregen significant meer verbetering vertoonden in hun symptomen dan degenen die geen acupunctuur kregen.

Een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Internal Medicine in 2013 vergeleek acupunctuur met sham-acupunctuur (een nepbehandeling) bij patiënten met allergische rhinitis. De resultaten toonden aan dat acupunctuur de symptomen van allergische rhinitis significant verminderde en dat deze verbeteringen duurzaam waren.

Hoewel deze studies enig bewijs leveren dat acupunctuur kan helpen bij het verlichten van de symptomen van hooikoorts, zijn verdere studies nodig om deze bevindingen te bevestigen en te begrijpen hoe acupunctuur werkt bij het behandelen van hooikoorts.

Het is het proberen waard

Als u overweegt om acupunctuur te proberen voor hooikoorts, is het belangrijk om een ​​gekwalificeerde acupuncturist te vinden die ervaring heeft in het behandelen van allergische aandoeningen. Een ervaren acupuncturist kan de juiste punten selecteren om te behandelen en een persoonlijk behandelplan opstellen op basis van uw individuele symptomen en behoeften.