Blijf ook in de herfst stralen met de Jala mudra

Geschreven door: Francien de Lange | Founder HEALZ

Blijf ook in de herfst stralen met de Jala mudra

De maand september is alweer bijna tot een einde gekomen en dat brengt ons officieel in de herfst. We zijn overgegaan van de warme, zonnige zomer naar de mooie maar natte herfst. De dagen worden korter en de temperaturen zijn langzaam aan het dalen. Het is daarom extra belangrijk om ons lichaam en geest te blijven voeden en in balans te houden. Een manier om dit te doen is door middel van het regelmatig uitvoeren van de Jala mudra. Dit eeuwenoude handgebaar kan je namelijk helpen om jezelf te hydrateren, in evenwicht te brengen en te revitaliseren. En dat zijn precies de voordelen die je in september goed kunt gebruiken! In dit blog lees je alles over de Jala mudra, van de voordelen tot aan de stappen voor het beste uitvoeren van de mudra.

Mudra van het water

De Jala mudra staat ook wel bekend als de "water mudra". De Jala mudra is een handhouding uit de yogapraktijk die wordt geassocieerd met het balanceren van het waterelement in het lichaam volgens de principes van traditionele Indiase geneeskunde en Ayurveda. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is om direct te ondersteunen dat de Jala mudra het lichaam hydrateert, wordt geloofd dat deze mudra de vochthuishouding in het lichaam reguleert en het vochtgehalte in de cellen optimaliseert.

Dat wordt mogelijk gemaakt doordat de pink een belangrijke rol speelt in het uitvoeren van de Jala mudra. De pink vertegenwoordigt het waterelement en het idee is dat het activeren van dit element kan helpen bij het bevorderen van hydratatie en het handhaven van een goede balans van vocht in het lichaam. Het wordt aangeraden om de Jala mudra regelmatig te beoefenen in combinatie met gezonde voedingsgewoonten en voldoende waterinname om de algehele hydratatie te ondersteunen. Het is hierbij belangrijk op te merken dat deze mudra geen vervanging is voor voldoende vochtinname en een gezonde levensstijl.

De voordelen op een rijtje

  • Hydratatie voor lichaam en ziel. Door de Jala mudra te beoefenen, kan je jezelf helpen om voldoende gehydrateerd te blijven. Dit zorgt voor het goed laten functioneren van je lichaam en je energiek te voelen.
  • Versterkt je immuunsysteem. De Jala mudra kan je immuunsysteem ondersteunen door je lichaam te helpen ontgiften en gifstoffen af te voeren.
  • Geeft innerlijke rust en emotioneel evenwicht. De Jala mudra wordt vaak geassocieerd met het kalmeren van emoties en het verminderen van angst. Het kan je helpen om stress los te laten en een gevoel van innerlijke vrede te cultiveren.

De herfst in het zonnetje

Probeer tijdens het uitoefenen van de mudra een moment te nemen en dankbaar te zijn voor de herfst. Want dat verdient deze tijd van het jaar. We helpen je een handje:

Herfst. Het is een tijd waarin de natuur verandert in een kleurrijk schouwspel van de mooiste zonsondergangen en de meest betoverende bomen die van kleur veranderen en waar de bladeren op de grond vallen. De herfst brengt verkoeling na de zomerhitte. We kunnen weer genieten van gezelligheid binnen met warme dranken, rode wijn of kaasplanken. Het is een tijd van reflectie en het loslaten van het oude, net zoals de bomen hun bladeren loslaten. Laten we de herfst omarmen en genieten van deze prachtige transformatie van de natuur. Laten we de herfst omarmen en dankbaar zijn voor de mooie transformatie die de herfst met zich meebrengt.

Zo gebruik je de Jala mudra

  1. Ga comfortabel zitten en zorg ervoor dat je rug recht is, maar ontspannen.
  2. Ontspan je handen en plaats deze met de palm omhoog op je dijen of knieën
  3. Laat je pink en duim elkaar in de lucht raken, houd beide vingers recht en ontspannen.
  4. Strek en ontspan de andere vingers.
  5. Blijf rustig en diep ademen terwijl je de mudra vasthoudt.
  6. Houd de mudra vast zo lang dit comfortabel is. Bij voorkeur gedurende 5 tot 15 minuten.

De Jala mudra kan op elk moment van de dag en zo vaak als je wilt beoefend worden. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de mudra aan te passen als dat nodig is voor je comfort. Blijf regelmatig oefenen om de mogelijke voordelen te ervaren.

 

Ben jij gefascineerd door Oosterse wijsheden en het zelfhelend vermogen? 5000 jaar Oosterse wijsheid en oefeningen komen samen in één app: HEALZ. In deze app vind je korte oefeningen, uitgebreide stappenplannen en fijne meditaties, ingesproken door de founder van HEALZ: Francien de Lange. Draag zélf bij aan het in balans brengen en houden van jouw lichaam en geest. Download de HEALZ app hier.