De wintertijd start op zondag 30 oktober as.

Bronnen:
Thomas Kantermann, Myriam Juda, Martha Merrow, and Till Roenneberg
The Human Circadian Clock's Seasonal Adjustment Is Disrupted by Daylight Saving Time
Current Biology 10.1016/j.cub.07.10.025 advanced publication on line
De wintertijd start op zondag 30 oktober as.

Het menselijk organisme heeft iets minder moeilijkheden om zich terug aan te passen aan de normale wintertijd dat op 30 oktober terug van toepassing wordt. Bij de invoering van het zomertijd zijn de problemen iets groter. Dat zijn de resultaten van drie studies.
De wetenschappers waarschuwen de overheid er voor dat men de gezondheidsgevolgen van de invoering van zomer- en wintertijd zeer sterk onderschat. Het ogenschijnlijk banale uurtje verschil zorgt ervoor dat het slaapritme van de mens gedurende tien weken per jaar voor niets wordt verstoord.

Bij de overschakeling naar het winteruur, is er een aanpassing van vier weken nodig. Bij het zomeruur duurt de aanpassing gemiddeld zes weken. Het veranderen van uur resulteert in slaapgebrek, concentratieproblemen, depressies, agressie of eetproblemen.
Sommige wetenschappers hebben echter een eenvoudige oplossing voor de mensen die het zich kunnen veroorloven. Een dagelijkse siësta kan het probleem gedeeltelijk oplossen. Dat wordt wel moeilijker op de werkvloer.