Ervaar diepe ontspanning door de Dvimukham mudra uit te oefenen

De mudra die hoort bij de maand april is zonder twijfel de Dvimukham mudra. Dit handgebaar komt in deze onzekere maand namelijk bijzonder nuttig van pas. Doordat het in april de tijd is waarin de natuur begint te ontwaken uit de winter en de lente in volle bloei komt, kan dit soms resulteren in een gevoel van overweldiging en onbalans. De Dvimukham mudra brengt de energie van het lichaam weer in evenwicht.

Ervaar diepe ontspanning door de Dvimukham mudra uit te oefenen

Als we het hebben over mudras, is de Dvimukham mudra een van de meest populaire. Het handgebaar wordt vaak gebruikt in meditatie om de concentratie te verbeteren en innerlijke vrede te bevorderen. Het is een mudra die symbool staat voor dualiteit en het balanceren van tegenpolen. Dvimukham betekent 'twee gezichten' en verwijst naar de vingers van twee handen die elkaar raken in dit gebaar. Symbolisch verwijst deze mudra naar onze eigen ‘twee gezichten’, onze bewuste en onbewuste geest.

De Dvimukham mudra kan helpen bij het vinden van innerlijke balans en het verminderen van stress en angst. Probeer deze mudra regelmatig te beoefenen gedurende de maand april om de voordelen ervan te ervaren.

De voordelen van de Dvimukham mudra

  • Zorgt voor een diepe ontspanning
  • Vermindert stress en angst
  • Bevordert een goede nachtrust

De elementen van de vingers

Onze vingers hebben elk een eigen element dat symbool staat voor bepaalde eigenschappen en kwaliteiten. Door ons bewust te zijn van deze elementen kunnen we gerichter onze vingers en handen inzetten waardoor de kracht van deze mudra (nog meer) naar voren komt.
 

Duim staat voor vuur en staat in verbinding met onze wilskracht en doorzettingsvermogen
Wijsvinger staat voor lucht en symboliseert communicatie en creativiteit
Middelvinger staat voor ether en representeert onze intuïtie en spirituele ontwikkeling
Ringvinger staat voor aarde en staat in verbinding met onze stabiliteit en verbinding met anderen
Pink staat voor water en symboliseert deze ons emotionele evenwicht en zelfexpressie

 

Zo gebruik je de Dvimukham mudra

Om de Dvimukham mudra te beoefenen, is het belangrijk om ontspannen te blijven en diep in- en uit te ademen. Luister goed naar je eigen lichaam en eventuele ongemakken en vermijd te allen tijde pijn tijdens het beoefenen van de mudra. 

  1. Ga rechtop zitten, met je schouders ontspannen.
  2. Leg je handen in je schoot met de handpalmen naar boven. Breng de toppen van ringvingers en pinken tegen elkaar en laat de andere vingers gespreid, rustig openvallen.
  3. Adem één keer diep in en lang uit en breng je aandacht naar je handen en vingers en voel welke sensaties dit bij je oproept
  4. Blijf vervolgens rustig doorademen en blijf minimaal 2 minuten zitten voor een diepe ontspanning.
  5. Herhaal een paar keer per dag maar niet langer dan 15 minuten totaal.

Bijpassende affirmatie

“Ik ben in balans en voel me rustig en ontspannen”

 

In de HEALZ app vind je verschillende meditaties die je aan kunt zetten tijdens het beoefenen van de Dvimukham mudra. Ook vind je in de HEALZ app tientallen oefeningen die je op ieder moment van de dag kunt volgen, waar je maar bent. Download de HEALZ app hier.