Ga voor balans en verkoeling met de Vayu mudra

Geschreven door: Francien de Lange | Founder HEALZ

Tijdens de zomerse temperaturen van de laatste weken is het extra belangrijk om af en toe een moment van koelte en rust in te plannen. Zo zorg je ook in de zomer, je lichaam en geest goed in balans te houden. Een manier om deze balans te vinden is om dagelijks een moment te nemen voor de rustgevende en verkoelende Vayu Mudra. Deze handhouding biedt niet alleen een verfrissende ontsnapping aan de warmte, maar heeft ook tal van andere voordelen.

Ga voor balans en verkoeling met de Vayu mudra

De Vayu Mudra

De Vayu Mudra, ook wel bekend als de "Wind Mudra" of "Mudra van de Lucht", is een eenvoudige handhouding die gericht is op het balanceren van het element lucht in ons lichaam. De bijnamen van deze mudra, ‘wind’ en ‘lucht’, kan je heel letterlijk nemen. Doordat de Vayu Mudra effectief is in het harmoniseren van de lucht-energie in het lichaam, heeft de mudra gunstige effecten op spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel en andere maagklachten.

Naast het bevorderen van een gezonde spijsvertering, heeft de Vayu Mudra ook verkoelende eigenschappen die bijdragen aan ons comfort tijdens de zomerse weken. De mudra helpt bij het verminderen van overmatige hitte in het lichaam, waardoor we ons koeler en meer op ons gemak kunnen voelen. Dit is vooral belangrijk tijdens periodes van warm weer, wanneer we gevoelig kunnen zijn voor hitte gerelateerde ongemakken zoals zweten of juist het vasthouden van vocht.

Door de Vayu mudra regelmatig te beoefenen, breng je de interne luchtstroom in balans wat bevorderlijk is voor een gevoel van innerlijke vrede en kalmte.

De voordelen op een rijtje

  • zorgt voor balans in emoties
  • verkoelt je lichaam
  • bevorderd de spijsvertering
  • verlichting van stress

Het is belangrijk om te weten dat de effecten van mudra's subtiel kunnen zijn en dat de resultaten van persoon tot persoon kunnen verschillen. Het regelmatig beoefenen van de Vayu mudra, in combinatie met een gezonde levensstijl en andere geschikte behandelingen, kan echter positieve effecten hebben op zowel de fysieke als de mentale gezondheid.

Zo gebruik je de Vayu mudra

De eenvoudige handhouding van deze mudra maakt het toegankelijk voor iedereen, op ieder moment van de dag. Volg de volgende stappen voor een zo optimaal mogelijk effect:

  1. Ga in een comfortabele houding zitten en ontspan je lichaam.
  2. Buig je wijsvinger naar binnen en plaats het topje van je duim erop.
  3. Houd de andere drie vingers gestrekt maar ontspannen.
  4. Breng je handpalmen naar boven en plaats je handen op je dijen of knieën.
  5. Sluit je ogen en focus op je ademhaling.
  6. Blijf voor 10-15 minuten in deze positie zitten, terwijl je rustig en diep ademhaalt.

Bijpassende affirmatie

Terwijl je de Vayu mudra gebruikt, kun je de volgende affirmatie herhalen om je intentie te versterken en positieve energie aan te trekken:

“Ik omarm de zomerse energieën en straal positiviteit uit."

 

In de HEALZ app vind je naast de Vayu mudra nog veel meer oefeningen die bij kunnen dragen aan het in balans brengen en houden van jouw lichaam en geest. Download de HEALZ app hier.