Hippokrates: “Laat voedsel uw medicijn zijn

Bronnen:
van Daal, MT, Folkerts G, Garssen J, Braber S. Pharmacological Modulation of Immune Responses by Nutritional Components. Pharmacol Reviews 2021; 73(4):198-232. https://pharmrev.aspetjournals.org/content/73/4/198#T1
Hippokrates: “Laat voedsel uw medicijn zijn

De oervader en grondlegger van de geneeskunde Hippokrates (460 v.C. - 377 v.C.) wist het al millenia geleden. Hoever is de huidige geneeskunde afgedwaald van de oorspronkelijke principes? 
Groente en fruit, vezelrijke voeding, een mediterraan voedingspatroon, algemeen bekend als gezond, maar hoe werkt het?

Utrechtse wetenschappers hebben met baanbrekend onderzoek aangetoond waarom bepaalde voedingsstoffen op dezelfde manier (kunnen) werken als medicijnen.
Literatuur onderzoek (>200 studies) maakte duidelijk dat bepaalde voedingsstoffen op dezelfde receptoren binden als medicijnen. Receptoren zijn eiwitten in de celwand van cellen, die via signalen bepaalde reacties starten. Prikkeling van een receptor -door een voedingsstof of ‘medicijn’- start dus eenzelfde reactie in het lichaam. (grof genomen…)

15 receptoren werden al in kaart gebracht, en die beïnvloeden allemaal het immuunsysteem. Dat is betrokken bij ontstekingsreacties en tal van ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en longziekten... Deze zogenaamde niet-besmettelijke ziekten zijn wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan 70% van alle sterfgevallen.

NVDR. Wat de studie niet benadrukt: farmaceutische ‘medicijnen’ veroorzaken gewenning en ongewenste effecten, voedingsstoffen nauwelijks, zeker niet in ‘voedingshoeveelheden’. En: eigenlijk kopieren ‘farmaca’ de werking van fytochemische stoffen. 

Aangezien de behoefte aan voedingsstoffen – dus aan voedsel – voor ieder anders is hebben we bij Yigo twee unieke opleidingen over voeding. Kijk snel op de MetaQi opleiding of de Introductiedag Stofwisselingsleer en de Chinese voedingsleer.