Corona/ Covid-19

Het Corona virus is niet nieuw. SARS  behoort tot de Coronavirussen.  Eind 2002 dook de mysterieuze longziekte SARS op in de Chinese provincie Guangdong. Van daaruit verspreidde SARS zich razendsnel via Hongkong naar onder andere Vietnam, China en Canada.

Corona/ Covid-19

Covid-19 waarmee we nu worden geconfronteerd wordt veroorzaakt door een nieuwe variant van het Coronavirus (SARS-CoV-19). SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome (ernstig acuut ademhalingssyndroom). Het virus verspreidt zich voornamelijk via (minieme) ademhalingsdruppels (niezen, hoesten), ook wel aerosolen genoemd.

Wetenschappers nemen tevens de mogelijkheid serieus dat Covid-19 uit een lab voor biotechnologie is ontsnapt, en dus een gemanipuleerd virus is.

Stadia

In het beginstadium van de infectie richt SARS-CoV-2 zich voornamelijk op specifieke cellen in de neus en bronchiën: de nasale, bronchiale epitheelcellen en pneumocyten.

In het tweede stadium, wanneer de virale besmetting versnelt, wordt het oppervlakteweefsel van de cellen aangetast: huid, darmen maar ook de binnenkant van bloed- en lymfevaten, en specifiek de kleine bloedvaten in de longen.

In het derde stadium is er sprake van een ernstige besmetting: ontstekingen in het longweefsel en longepitheelcellen kunnen leiden tot trombosevorming en bijdragen aan complicaties zoals diepe veneuze trombose en longembolieën. Ook kan er zich virale sepsis ontwikkelen, een zeer heftige reactie van het lichaam op de indringers, met verschijnselen als koorts, kortademigheid, longontsteking en septische shock. In het ergste geval kunnen deze symptomen zelfs leiden tot de dood.

Mensen overlijden aan Covid-19 door een overreactie van het afweersysteem. Wanneer het coronavirus de longen binnenkomt, stuurt het afweersysteem er cellen heen om het virus aan te vallen. Bij sommige mensen, vooral die met een zwak afweersysteem, wordt het afweersysteem hyperactief. Er ontstaat een ‘cytokinestorm’ van overmatige hoeveelheden ontstekingsmoleculen, die een kettingreactie van meer immuuncellen op gang brengen. Die veroorzaken op hun beurt weer ernstige ontstekingen, longontsteking en ernstig acuut luchtwegensyndroom (SARS). 

Hoewel er veel wordt gesproken over schade aan de longen kan Corona alle organen in het lichaam aantasten. Onderzoekers van het UMC hebben gezien dat er bij ernstig zieke COVID-19 patiënten blijvende schade kan ontstaan aan alle organen, en dus ook aan de hersenen. De studie is zaterdag 26 september in The Lancet Microbe gepubliceerd. https://www.thelancet.com/journals/lanmic/home 

Incubatietijd en symptomen

De gemiddelde incubatietijd is vijf dagen. De meeste mensen die zijn besmet ontwikkelen binnen zo’n 11 dagen symptomen. In de meeste gevallen, zo’n 80 procent, gaat de ziekte voorbij met milde symptomen en is er dus geen ziekenhuisopname nodig. 20 Procent ontwikkelt ernstige klachten zoals ademhalingsproblemen, pijn op de borst of neurologische symptomen.

Verstoorde darmflora

In maart werd het darmicrobioom van ernstig zieke Covid- 19-patiënten in China onderzocht. Het bleek dat hun darmflora (darmmicrobiota) ernstig verstoord was. Zij ontdekten dat het evenwicht in de darmflora bepaalt of een geïnfecteerd iemand wel of geen gezonde afweerreactie krijgt, die de longen beschermt. ‘De vicieuze cirkel tussen een niet goed werkend afweersysteem en een verstoord evenwicht van de darmflora kan een groot risico vormen op een dodelijke longontsteking’, was hun conclusie. Met andere woorden: een verstoord evenwicht in de darmflora kan het verschil betekenen tussen mensen die geen symptomen hebben, mensen die heel ziek worden en mensen die overlijden. Dat betekent dat het niet zozeer de micro-organismen zijn die bepalen hoe ernstig een virusinfectie wordt, maar het lichaam waarin de virussen terechtkomen. (Bernard: het milieu is de belangrijkste factor, niet de microbe) Er zijn veel factoren die een virusinfectie erger of minder erg maken. De belangrijkste factoren die een rol spelen bij overlijden aan longontsteking zijn goed onderzocht: Te weinig of slechte voeding is wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan de helft (57 procent) van alle sterftes door longontsteking onder kinderen jonger dan vijf jaar. Vervuiling binnen en buiten staan op de tweede en derde plaats. 

Wat kun je zelf doen om je te wapenen tegen Covid 19?

Als omgevingsfactoren en onze eigen inwendige ecologie bepalen hoe ziek we worden van ‘aanvallers’, dan ligt het voor de hand om zelf stappen te ondernemen om de risico’s te minimaliseren door je afweer te verbeteren.*

*De volgende tips zijn bedoeld voor mensen zonder gezondheidsklachten. Bij chronische ziekte of medicijngebruik advies vragen aan de behandelend arts  en/of een integraal werkende arts.

 

De eerste noodzaak om de weerstand optimaal te krijgen en te houden is leefstijl: 

Gezonde voeding (in het kort: veel groente en regelmatig fruit, liefst biologisch; voorzichtig met alcohol en zo min mogelijk suiker; er is mogelijk een verband tussen insulineresistentie en de ernst van de symptomen bij besmetting.) 

Vlierbessen (oer)sap heeft een krachtige antivirale werking. Gefermenteerde producten ondersteunen de mond- en darmflora en daarmee ook de weerstand. Kiezelzuur doet dit ook, dat zit in o.a. haver, dadels, vijgen, peulvruchten. Kruiden die helpen om de gezondheid te versterken: gember, knoflook, uien, kurkuma.

Drink heel veel water (liefst warm/heet, in elk geval zonder ijs) zodat je lichaam wordt ‘schoongespoeld’. Mocht het virus je mond hebben gevonden, dan is elke 15 minuten een slok water een manier om de virussen naar de maag te spoelen, want dat overleven ze niet.

Zorg voor voldoende slaap (gemiddeld 7 á 8 uur; minimaal 6 uur)

Beweeg elke dag minimaal een half uur, liefst in de buitenlucht, wandelen is uitstekend. 

Als je overgewicht hebt, dan is het belangrijk om door beweging en een aangepast voedingpatroon die extra kilo’s kwijt te raken: overgewicht kan een rol spelen bij extra vatbaarheid voor het virus en kan tot extra complicaties leiden als je besmet bent.

Na bad of douche koud afspoelen, liefst met slang: van onder naar boven, dus niet ineens helemaal onder de koude douche!

Probeer stress te beperken door ontspannende dingen te doen waar je van geniet en positief te blijven. Langdurige angst en stress hebben een slechte invloed op het immuunsysteem. Dat kunnen we in tijden van corona nu juist niet hebben! Er zijn vele manieren om dit te vermijden: meditatie, yoga, buiten wandelen, genieten van mooie dingen, beeldbellen met iedereen die je lief is, enz. 

Specifieke aanvullende maatregelen.

(Let op! Dit advies is voor gezonde mensen. Als je medicijnen gebruikt of problemen hebt met organen als nieren, lever, darmen, longen, dan altijd eerst overleggen met je arts!)

Let op! Neem bij griepachtige klachten geen koortsverlagende middelen zoals Aspirine en Paracetamol! Ons lichaam maakt zelf het beste medicijn tegen virussen: koorts. Virussen overleven niet meer bij een flink verhoogde temperatuur. Koorts bestrijden helpt het virus dus juist! Wel opletten dat de koorts niet te hoog wordt (boven 39.5), dan is er gevaar voor het eigen lichaam.

Veel mensen halen niet alle benodigde bouwstoffen uit hun voeding. Het is in deze tijd daarom verstandig om extra vitamines en mineralen te nemen om je weerstand optimaal te houden. 

Een goed multivitaminen- en mineralenpreparaat is een eerste begin. Daarnaast is aanvulling met onderstaande specifieke antivirale stoffen* een goed idee.

Het nut van vitamine C en D3 bij het voorkomen van virusinfecties is meer dan voldoende onderbouwd. Ook als je toch ziek wordt is een hoge dosis vitamine C aan te raden om de symptomen af te zwakken. 

Neem van vitamine C 1 tot 2 gram per dag (gespreid over de dag innemen), bij klachten de dosis verhogen tot minimaal 3 gram per dag.

Vitamine D3, 50 mcg per dag, dit is 2000 IE of IU.

Verder zijn zink (10 mg per dag), magnesium en selenium essentieel voor een goede weerstand. Omega 3 (visolie) en Spirulina werken ook mee.

*Bij gebruik samen met een multi de daarin al aanwezige hoeveelheid meetellen!

Natuurlijke antivirale stoffen

De snelle replicatie van het virus kan worden afgeremd met antivirale stoffen. Dokter Mercola (Integraal arts VS) wijst erop dat Quercetine aantoonbaar helpt bij het bestrijden van virussen in het algemeen. Quercetine zit in legio verse groenten en fruit en zelfs in groene thee. Krijg je daarvan onvoldoende binnen, dan kun je kiezen voor een synthetische variant van quercetine om je gezondheid te bevorderen.

De natuur levert nog meer anti virale stoffen.  Een veelbelovende antivirale stof is Astragalus Membranaceus. Daarnaast kunnen breedspectrum antivirale middelen worden ingezet zoals Allium Sativum (knoflook), Sambucus, en Cordyceps. (Bron: Natura Foundation) 

Het kruid Cystus (of Cistus) blijkt ook antiviraal te werken. Meeste onderzoek is gedaan met product Cystyus 052, dat alleen in Duitsland verkrijgbaar is. Cistus incana (tinctuur) is wel gewoon in Nederland te bestellen en werkt waarschijnlijk ongeveer hetzelfde.

Deze middelen zijn dus om te gebruiken bij vermoeden van besmetting met het virus; niet om preventief te nemen!