Duik mee in de wondere wereld van Cupping

5000 jaar geleden werd Cupping gebruikt in het oude China. Toen al werd in geschriften vermeld dat Cupping meer dan de helft van alle kwalen zou genezen.

Ik ben fan! Hier lees jij waarom.

Geschreven door: Francien de Lange | Founder HEALZ

Duik mee in de wondere wereld van Cupping

Wat Gwyneth Paltrow en Victoria Beckham met elkaar gemeen hebben? Inderdaad, beide zijn verbluffend mooi, wereldberoemd én getrouwd met een man waar de meeste vrouwen graag een beschuitje mee zouden eten. Echter is dat niet waar ik hier op doel, deze dames delen namelijk een beautygeheim! Op de film première in 2004 viel Paltrow behoorlijk op. Niet enkel door de prachtige galajurk die zij droeg, maar vooral door de ronde afdrukken op haar rug die zo typerend zijn voor Cupping. Enkele jaren later werd ook onze eigen Pieter van de Hoogenband gespot met hetzelfde soort afdrukken. Wat blijkt? Cupping is zóveel meer dan een goed verborgen ‘beautygeheim’. Steeds vaker zien we (sport)mensen met Cupping afdrukken op het lichaam en dat is niet voor niets: de gezondheidsvoordelen zijn namelijk enorm!

Cupping therapie: een vorm van alternatieve geneeskunde

Cupping is een alternatieve therapie die al eeuwenlang wordt gebruikt in verschillende culturen, vooral in de traditionele Chinese geneeskunde. Cups (gemaakt van glas, plastic of siliconen) worden op de huid geplaatst om een vacuüm te creëren, wat leidt tot een lokale verhoogde bloedstroom en een tijdelijke zwelling. Vervolgens worden de cups over de huid heen bewogen om een therapeutisch effect te bereiken.

Cupping therapie kan globaal worden ingedeeld in drie soorten. Ten eerste kan Cupping ontspanning bevorderen. Wanneer de cups tijdens een massage met langzame bewegingen gebruikt worden, heeft dit een ontspannende werking op stijve of pijnlijke spieren. Massage met cups zorgt er tevens voor dat het lichaam ontgift: vet en vochtophopingen verminderen, de doorbloeding verbetert en afvalstoffen worden geëlimineerd uit de spieren. Dit geeft ook een verkwikkend gevoel, je voelt je energieker! Daarnaast kan Cupping therapeutisch gebruikt worden op basis van klachten. Bij therapeutisch gebruik worden de cups gericht geplaatst op acupunctuurpunten of meridianen. Tot slot wordt Cupping vaak gebruikt ter vermindering van cellulitis.      
      

De voordelen van Cupping op een rij   

Hoewel er beperkt wetenschappelijk onderzoek is naar de specifieke voordelen van Cupping massage, zien we dat onderstaande voordelen in grote getalen optreden:       

  • Pijnverlichting
  • Ontspanning én stressvermindering
  • Verbeterde bloedcirculatie, verbeterde lymfedrainage
  • Huidverbetering
  • Energy boost

De integratie van Cupping therapie en Voetreflexologie

Sinds ik, als Voetreflextherapeute, Cupping therapie heb toegevoegd aan het scala van mijn technieken, merk ik hier verschillende voordelen van. Dankzij het uitbreiden van mijn technieken kan ik nu meer klachten met verschillende methodes behandelen. Tevens trek ik hierdoor nieuwe klanten aan, die geïnteresseerd zijn in deze specifieke vorm van behandeling en vervolgens terugkomen voor Voetreflexologie. Daarnaast is Cuppen een geweldige aanvulling op Voetreflexolgie. Door het stimuleren van de circulatie wordt de afvoer van afvalstoffen verhoogd en het helende proces in zijn algemeen verbeterd. Ook op het gebied van pijnverlichting zie ik in mijn praktijk dat beide technieken fantastische aanvullingen op elkaar zijn. Ook de diepere behandeling van spierknopen en spanningen hebben een heel goed effect. Niet alleen observeer ik meer ontspanning en stressvermindering, ook een verhoogde flexibiliteit en een algemene boost van het energiesysteem komt veelal voor.

Opleiding en bekwaamheid zijn van cruciaal belang     

Ongeacht de vele voordelen is het belangrijk om op te merken dat opleiding en bekwaamheid cruciaal zijn voor de juiste uitvoering van Cupping therapie. Zoals met elke vorm van therapie, moet de veiligheid en het welzijn van de cliënt altijd voorop staan. Daarom is het van essentieel belang dat een therapeut een grondige training en kennis heeft van Cupping voordat deze aan zijn of haar praktijk wordt toegevoegd. Daarnaast is het raadzaam om cliënten te informeren over wat ze kunnen verwachten van de gecombineerde behandeling en eventuele contra-indicaties van beide therapieën.

Masterclass Fascia Cupping Massage op 14 oktober 2023

Is jouw nieuwsgierigheid aangewakkerd om de wondere wereld van Cupping te ontdekken? Op 14 oktober aanstaande geef ik een 1-daagse Cupping Masterclass gericht op de ontspannende en cosmetische functie van Cuppen. Gedurende deze dag leer je alles over de werking van siliconen cups, de toepassingen en (contra-)indicaties en verschillende behandelmethodes. Na afloop van deze workshop ben jij in staat verschillende Cupping technieken praktisch toe te passen. Geïnteresseerd? Via deze link kan je je aanmelden.
 

Ben jij gefascineerd door Oosterse wijsheden en het zelfhelend vermogen? 5000 jaar Oosterse wijsheid en oefeningen komen samen in één app: HEALZ. In deze app vind je korte oefeningen, uitgebreide stappenplannen en fijne meditaties, ingesproken door de founder van HEALZ: Francien de Lange. Draag zélf bij aan het in balans brengen en houden van jouw lichaam en geest. Download de HEALZ app hier.

Opleiding