Mijn man zei: “stop toch met dat Chinese gedoe”.

door Inge Duyts | 22 aug, 2022 | Gezondheid, Schouderklachten, Stress

Omdat ik veel lichamelijke klachten had ging ik op zoek naar een cursus in de Chinese bewegingsleer “Qigong”.
Ik was zo enthousiast dat ik me er helemaal instortte en was zo fanatiek bezig met trainen dat ik over mijn grenzen ging met als resultaat een frozen shoulders. Wat had ik nog veel te leren! En wat denk je; alsof een frozen shoulder nog niet genoeg was, nee de andere kwam daar ook nog bij! Twee frozen shoulders, nou Qigong is echt gezond voor je lichaam en je geest. Mijn man had zo zijn bedenkingen en vroeg met asjeblieft te stoppen met dat Chinese gedoe.

Mijn man zei: “stop toch met dat Chinese gedoe”.

Door dagelijks te oefenen leerde ik dat het belangrijk is om contact te maken met je lichaam, te voelen waar het prettig is en vooral te voelen waar b.v. spanning zit. In heel mijn leven had ik nog nooit zoveel spanning gevoeld. Op de gekste tijden was ik me bewust van spanning die ik zelf maakte, b.v.:
• tijdens het autorijden – waarom had ik mijn schouders opgetrokken?
• midden in de nacht wakker worden – waarom had ik mijn schouders opgetrokken terwijl ik lag te slapen?
• een adres op een kaart schrijven – waarom had ik ook hierbij weer gespannen schouders?
En zo ging het maar door, wat had ik veel spanning in mijn lichaam!
Blijkbaar had ik de frozen shoulders nodig om te leren te luisteren naar mijn lichaam.

Nu werk ik vanuit zachtheid, vanuit ontspanning. In de Qigong kan ik spelen met spanning en ontspanning, ik kan vasthouden en loslaten, of om in de Chinese termen te spreken, ik heb meer controle over Yin & Yang.

Door Qigong te oefenen komen mijn gedachtes tot rust en kan ik de aandacht naar delen in mijn lichaam sturen en gaan voelen. Ik weet nu dat het lichaam, het voelen en het denken samen moeten vloeien. Nu weet ik pas echt de waarde van een gezonde geest in een gezond lichaam, vroeger dacht ik dat ik wist wat het betekende maar nu voel ik het ook!
Het citaat van de Romeinse dichter Juvenalis. “Mens sana in corpore sano” heeft voor mij een diepere betekenis gekregen.
Ik ben zo blij dat ik me ben gaan verdiepen in de Chinese bewegingsleer het heeft me echt heel erg veel gebracht.

Door Qigong te oefenen ben ik van veel lichamelijke klachten af.

Door Qigong te oefenen voel ik de grond onder mijn voeten en dat maakt me sterk en het geeft me zelfvertrouwen.

Door Qigong te oefenen heb ik veel meer inzicht gekregen in mijn omgeving, in andere mensen en in de natuur. Ik wil nog iets meer inzicht in mezelf krijgen maar ben ervan overtuigd dat ook dat steeds meer gaat komen.

Door Qigong te oefenen heb ik geleerd dat ik zelf mijn leven kan creëren. Ik heb geleerd dat ziek zijn of een slechte jeugd geen excuus is maar juist een uitdaging. Ik heb geleerd dat ik dingen kan veranderen door zaken anders aan te pakken.

Wil jij je ook sterker voelen en meer zelfvertrouwen krijgen?
Wil je ook meer ontspannen en rust in je hoofd krijgen?
Wil jij niet blijven hangen in oude gewoontes maar meer genieten in je leven?
Wat denk je, durf je het ook eens te proberen?
Ik geef in mijn studio wekelijkse lessen maar als de afstand te ver voor je is zijn er ook nog andere alternatieven. Ik geef b.v. regelmatig losse workshopdagen of als je liever in je eigen tijd wilt werken heb ik bied ook verschillende onlinetrainingen aan.

Voor de losse workshop dagen en online trainingen op: Spine Qigong | Yigo