Open je hart met de magische Purna Hridaya mudra

Geschreven door: Francien de Lange | Founder HEALZ

Het is de beurt aan een wel heel bijzondere mudra: de mudra van het hart, oftewel de Purna Hridaya mudra.

Open je hart met de magische Purna Hridaya mudra

Purna Hridaya mudra

Het is de beurt aan een wel heel bijzondere mudra: de mudra van het hart, oftewel de Purna Hridaya mudra. Misschien wel de meest gebruikte mudra van tegenwoordig. En dan vooral door jongeren uit generatie Z. Door hen wordt het hartvormige handgebaar vooral gebruikt in plaats van het gebruik van de woorden ‘I love you’. In de wereld van yoga en meditatie gebruiken we de Purna Hridaya al eeuwenlang en met een iets ander doel en effect. Benieuwd hoe hij van origine bedoeld is? Lees snel verder.

Het gebaar van het hart

Purna Hridaya Mudra vindt zijn oorsprong in het Sanskriet, waar "purna" volledigheid betekent en "hridaya" verwijst naar het hart. De mudra is ontworpen om ons hartchakra te activeren, wat ons centrum van liefde, compassie en spirituele groei is. Het samenvoegen van de handen in deze mudra creëert een energetische cirkel die ons verbindt met de diepte van ons hart en ons in staat stelt liefde en harmonie te ervaren. Het eenvoudige maar krachtige gebaar heeft de potentie om ons hart te openen, onze energie te balanceren en ons te verbinden met een diepere staat van liefde en compassie.

De voordelen op een rijtje

  • Het openen van je hart. De mudra helpt om de energie in het hartgebied te concentreren en ons hartchakra te openen. Dit kan ons in staat stellen om dieper te verbinden met onszelf en anderen, en om liefde en compassie te cultiveren.
  • Zorgt voor een emotionele balans. Door regelmatig de Purna Hridaya mudra te beoefenen, kan je een gevoel van innerlijke vrede en emotionele balans ervaren. Het kan helpen bij het loslaten van negatieve emoties zoals boosheid, jaloezie en angst, en ruimte maken voor vreugde en sereniteit.
  • Circulatie van energie: De Purna Hridaya mudra kan de stroom van levensenergie (prana) in ons lichaam stimuleren en harmoniseren. Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van vitaliteit en welzijn.

Hartchakra

Het hartchakra, ook wel het Anahata chakra genoemd, is een van de zeven belangrijkste energiecentra in het lichaam volgens de yogatraditie. Deze energiecentra worden chakra's genoemd en worden beschouwd als draaikolken van levensenergie (prana) die door het lichaam stromen. Het hartchakra bevindt zich in het midden van de borst, bij het hartgebied. Het strekt zich uit van het midden van de borst tot aan de wervelkolom.

Het hartchakra wordt geassocieerd met liefde, compassie, empathie, harmonie, evenwicht, vrede en verbondenheid. Wanneer het hartchakra in balans is, voel je je open en in staat om liefde te geven en te ontvangen, zowel naar anderen als naar jezelf. Onbalans daarentegen, kan zich uiten in gevoelens van afstandelijkheid, onvermogen om liefde te ontvangen of te geven, jaloezie, angst en verdriet.

Mudra's zoals de Purna Hridaya mudra kunnen worden gebruikt om het hartchakra te activeren en in balans te brengen. Naast mudra's kunnen specifieke yogahoudingen, ademhalingsoefeningen (pranayama), meditatie en affirmaties ook helpen bij het openen en stimuleren van het hartchakra.

Zo gebruik je de Purna Hridaya Mudra

  • Ga in een comfortabele zithouding zitten, met een rechte rug en ontspannen schouders.
  • Breng je handpalmen samen voor je hart, met de vingers naar boven wijzend en je duimen naar beneden.
  • Laat je duimen elkaar raken.
  • Buig nu je vingers in een boog naar beneden en laat ze elkaar zachtjes raken.
  • Sluit je ogen en adem rustig in en uit, terwijl je je concentreert op de sensaties in je hartgebied.
  • Blijf zo lang als comfortabel in deze mudra zitten, terwijl je je hart vult met liefde en dankbaarheid.

Purna Hridaya Mudra kan op elk moment van de dag worden beoefend en is geschikt voor zowel beginners als gevorderde beoefenaars van yoga en meditatie. Het kan een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijkse routine of een speciale focus zijn tijdens momenten van reflectie en zelfzorg.

Bijpassende affirmatie

“Ik open mijn hart voor liefde en compassie.”

 

In de HEALZ app vind je naast de Purna Hridaya mudra nog veel meer oefeningen die bij kunnen dragen aan het in balans brengen van je hartchakra. Download de app hier gratis en ervaar HEALZ zelf.