Nieuwe nascholing biedt acupuncturisten ondersteuning bij het veilig werken met (oud)kankerpatiënten

Geschreven door: Maartje Marijnissen | Oncologie acupuncturist en fytotherapeut

Nieuwe nascholing biedt acupuncturisten ondersteuning bij het veilig werken met (oud)kankerpatiënten

Acupunctuur bij kanker

De afgelopen jaren een steeds meer besproken therapie. Niet voor niets. Acupunctuur is één van de meest bewezen effectieve en veilige behandelingen bij kanker, zonder vervelende bijwerkingen. Er bestaan duidelijke aanwijzingen dat acupunctuur verlichting kan geven bij zowel kanker gerelateerde klachten als bij diverse bijwerkingen van reguliere behandeling. Denk aan o.a. vermoeidheid, slecht slapen, verminderde eetlust, droge mond, misselijkheid, overgeven, diarree, constipatie, stress, angst, opvliegers, neuropathie, pijn, oedeem etc. Vooral de resultaten bij neuropathie zijn opvallend, omdat daar regulier nog weinig aan te doen is.

Vrijwel iedereen krijgt tegenwoordig te maken met kanker; in je familie, vriendenkring, directe omgeving of misschien ben je zelf wel getroffen door de ziekte. Mijn eerste ervaring met kanker was in de jaren '90. Op 45-jarige leeftijd overleed de zus van mijn moeder aan de gevolgen van borstkanker. Drie jaar later overleed één van mijn vriendinnen op 18-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Het gevoel van oneerlijkheid overheerste destijds, dat is mij nog het meest bijgebleven. De jaren daarna bleven redelijk stil en 'ver van mijn bed'. Totdat mijn vader op 66-jarige leeftijd plots getroffen werd door een agressieve hersentumor. Nog geen 3 maanden na de diagnose overleed hij en dat was voor mij het moment dat de wereld omdraaide. Dit kòn anders.

Chinese geneeskunde kan grote bijdrage leveren aan reguliere zorg

Vol overgave stortte ik mij op de aanvullende mogelijkheden bij kankertherapie. Al snel kwam ik tijdens mijn zoektocht in het buitenland terecht. Buiten onze landgrenzen is met name traditionele Chinese geneeskunde (TCG) uitgegroeid tot een zeer waardevolle geneeswijze dat een zeer grote bijdrage kan leveren aan de reguliere gezondheidszorg. Maar liefst 1/3 deel van de wereld werkt intensief met Chinese geneeswijzen, óók in reguliere ziekenhuizen. Daar moest ik dus mijn antwoorden zoeken. Met name het Amerikaanse Memorial Sloan Kettering Cancer Center - waar reguliere en alternatieve geneeskunde hand-in-hand gaan - doet veel onderzoek naar acupunctuur bij kanker, evenals bij het Ichilov Oncology Center in Tel Aviv Israël.

Een combinatie van westerse en Chinese geneeskunde versterkt niet alleen de kans op herstel, het kan ook bijwerkingen verminderen en de kwaliteit van leven vergroten tijdens en na chemo, bestraling of hormoontherapie.

Het belang van dualiteit en balans

Om de slag te kunnen maken van kanker als westers medisch begrip naar de TCG, moeten we terug naar de oude geschriften van de Gele Keizer. Volgens de Huang Di Nei Jing ligt de oorzaak van kanker in de combinatie van externe pathogene factoren, omgevingsfactoren, emotioneel disbalans en verkeerde voeding. Ook nu nog vormt deze theorie de basis van de TCG-behandelingsstrategieën. Kanker staat gelijk aan onbalans. De basisdynamiek in ons lichaam is veranderd, waardoor Yin naar de achtergrond is geraakt en Yang het cellulair proces heeft overgenomen. Het Hout-element is extreem actief, terwijl het Metaal-element (dat verantwoordelijk is voor de controle) juist inactief functioneert. Met als resultaat; een ongecontroleerde snelle celgroei ofwel kanker.

Bijwerkingen verminderen met acupunctuur

Wat men tweeduizend jaar geleden al deed vermoeden, lijkt nu ook door onze moderne gezondheidszorg te worden erkend. Inmiddels wordt geschat dat zo’n 30-40% van de kankergevallen voorkomen had kunnen worden door een gezondere leefstijl. Toch blijkt preventie lastig en ligt de focus vooral op behandeling. Nieuwe kankermedicijnen ontwikkelen zich razendsnel, maar hiermee ook de bijwerkingen ervan. Een groot deel van de (oud)kankerpatiënten ervaart vaak tot lange tijd na de behandeling nog klachten. In de afgelopen jaren is er dan ook veel onderzoek gedaan naar therapieën om de leefbaarheid en kwaliteit van leven van kankerpatiënten te verbeteren. Acupunctuur komt hierbij bewezen effectief uit de test, zowel voor lichamelijke als psychosociale klachten.

Nascholingen voor acupuncturisten

Om acupuncturisten te ondersteunen in hun kennis om veilig en vol vertrouwen (oud)kankerpatiënten in de praktijk te begeleiden, heb ik al mijn verworven kennis dit afgelopen jaar samengebracht in een aantal trainingen. De nadruk ligt hierbij op de Chinese geneeskunde, maar de regulier westerse visie op kanker en klachten hieromtrent omvat een belangrijk onderdeel om beide werelden tot elkaar te brengen. Om mensen met kanker te kunnen ondersteunen is – mijn inziens – respect en openheid naar beide invalshoeken noodzakelijk. Pas dan kunnen we oosterse en westerse geneeskunde samenbrengen om de kwaliteit van leven te vergroten voor hen die door deze ziekte is getroffen.

TCM bij kanker; Unieke training in Nederland

Uniek in Nederland is de 8-daagse nascholing “Chinese geneeskunde bij kanker” voor acupuncturisten. Tijdens deze praktische 8-daagse training zoomen we in op de TCM visie van kanker, bespreken wij vaak voorkomende symptomen en pathologieën, doorlopen we de belangrijkste  behandelstrategieën en puntgroepen, en leggen we een belangrijke focus op rode vlaggen en contra-indicaties bij kanker. De lessen zijn voornamelijk theoretisch ingericht om cursisten zoveel mogelijk informatie en tips te kunnen geven. Op deze manier is de stof direct toepasbaar in de praktijk.

Meer informatie over deze unieke nascholing is te vinden op Chinese geneeskunde bij kanker | Yigo

Bijscholingen voor acupuncturisten

Chinese geneeskunde bij kanker

Acupunctuur

Chinese geneeskunde bij kanker

Door Bu Ming Academy
 • Bijscholing

 • Bavel, Bavel

Bijscholing speciaal voor afgestudeerde acupuncturisten.

 • 2 Data

 • 6 dagen

 • € 845,-

Kruidenondersteuning bij kanker

Fytotherapie

Kruidenondersteuning bij kanker

Door Bu Ming Academy
 • Bijscholing

 • Bavel, Bavel

Ontdek de waardevolle bijdrage die kruiden kunnen leveren voor, tijdens of na een ziekteproces! 

 • 2 Data

 • 2 dagen

 • € 350,-

Voeding en leefstijl bij kanker

Voeding

Voeding en leefstijl bij kanker

Door Bu Ming Academy
 • Bijscholing

 • Bavel

Ben je geïnteresseerd in voeding bij kanker en wil je hier meer over weten?

 • 15-02-2025

 • 1 dag

 • € 150,-