De nieuwste Lyme-inzichten & opleiding tot Lymeherstel Therapeut

Nieuwste Lyme-inzichten en de 8-daagse opleiding tot Lymeherstel therapeut

Behandeling Ziekte van Lyme | door Gerrie Hasselaar | december 2022 

De nieuwste Lyme-inzichten & opleiding tot Lymeherstel Therapeut

Lyme besmettingen

Op alle mogelijke manieren probeer ik, Gerrie Hasselaar, mijn kennis te vergaren om deze om te zetten in aanpassingen in mijn behandelingen als in mijn opleidingen. Met veel interesse heb ik het Lyme congres in april 2022 gevolgd van Dr. Leo Pruimboom. 

Enorme toename van Lyme

De ziekte van Lyme neemt in zeer hoog tempo toe. Anno mei 2022 lijden 350.000 mensen in Europa aan lyme. Inmiddels komen we de teek niet meer alleen tegen in de bossen, maar moeten we ook uitkijken in stadsparken en speeltuintjes. Als we naar Nederland kijken, zien we deze toename vooral in het Noorden en Oosten van Nederland. Volgens Leo is het vooral Noord-Brabant die eruit springt. Landen over de hele wereld hebben met deze opmars te maken. Daarnaast kunnen de duizenden eitjes van een nieuw tekensoort besmet zijn, waardoor zelfs de allerkleinste teken-larve de Lyme bacterie kunnen overdragen.

Toename ziekte van Lyme, maar geen toename tekenbeten, hoe dan?

Dat geeft natuurlijk te denken. Dat verklaart ook nu weer dat niet alleen de teek deze ziekte kan overdragen. Andere vragen die oppoppen;

  • Is de mens gevoeliger geworden?
  • Is de teek giftiger geworden?*
  • Welke andere besmettingsmogelijkheden bestaan er?

*Hoe Lyme kon ontstaan volgens Dr. Leo Pruimboom. Er zijn verschillende scenario’s over het ontstaan van lyme, maar volgens Leo is het ontstaan na het vele omkappen van bossen en door radio-activiteit na Tsjernobyl. Boven Heidelberg in Duitsland is een wolk blijven hangen die chronische toxische belasting afgeeft. Deze afgifte van toxische belasting heeft er wellicht voor gezorgd dat teken meer giftig werden en zo meer de lymebacterie konden overdragen. De eerste toxische teek komt dan ook volgens hem uit Duitsland en Finland (evt. Californië).

De lymebacterie komt bij ons in Ixodes Ricines teken (schapenteken) voor. Let op bij bruine en donkerbruine teken; de zwarte en witte Ixodes teken zijn geen dragers van de lymebacterie.

De Europese teek heeft volgens Leo een incubatietijd van 24-36 uur, terwijl de incubatietijd van de Amerikaanse teek 35-62 uur is.
Andere bronnen vermelden weer dat de teek binnen 10 minuten de lymebacterie kan overdragen (Buhner). Feit blijft natuurlijk dat je de teek zo snel mogelijk dient te verwijderen. Bijzonder: de teek raakt in de stress door geluid, ga dus vooral niet schreeuwen!

De lymebacterie bestond al veel eerder want in de ijsmummie (3300 v. Chr) werd deze al gevonden. Deze lymebacterie was ingekapseld (gecompartimentaliseerd) in een fibrinogeen netwerk.
Deze inkapseling is een geweldige reactie van het lichaam, maar de lymebacterie wil dit natuurlijk voorkomen en remt daarom onze co-agulatie-capaciteit. Dit uit zich in blauwe plekken, denk dus bij spontaan blauwe plekken ook aan lyme!

Daarnaast hebben we te maken met de globalisatie. Nu komen er ook teken voor in Canada, wat voorheen te hoog lag op de breedtegraad, is nu door de globalisatie ook een gebied voor teken net als Nieuw-Zeeland.

Het is niet alleen de teek kan de Lyme bacterie en andere co-infecties overdragen, andere stekende insecten kunnen dit ook. Een andere overdracht kan zijn via een bloedtransfusie, via moeder op haar ongeboren kindje en verder is de Lymebacterie aangetroffen in vaginaal vocht en sperma. Nu begrijp je vast waarom Lyme zo enorm toeneemt.

Lyme-testen

Helaas zijn de reguliere Lyme-testen nog onvoldoende betrouwbaar. Mensen met Lyme krijgen dan onterecht een negatieve uitslag, terwijl de Lymebacterie zijn gang kan gaan en steeds meer schade aanricht. De Lymebacterie onderdrukt het afweersysteem. Daardoor worden er onvoldoende antistoffen worden aangemaakt en is een testuitslag vaak negatief. 

Herkennen van Lyme

Helaas wordt Lyme nog nauwelijks herkend, laat staan erkend. Maar allereerst gaat het om de herkenning en daar gaat het nou juist heel vaak mis. Er komen onjuiste diagnoses voorbij zoals: fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, MS, reuma, (hoog)gevoeligheid etc. 

Door deze onjuiste diagnoses volgt logischerwijs onjuiste medicatie, meestal medicatie die het afweersysteem remt. En bij Lyme is het optimaal functioneren van het afweersysteem juist hard nodig. 

Co-infecties

Omdat de teek niet alleen drager is van de Lymebacterie, maar ook van andere bacteriën, virussen, parasieten en schimmels, nemen Lymeklachten in rap tempo toe. Dit noemen we co-infecties. 

Misschien heb je als behandelaar Lyme al herkend en mogen behandelen, maar blijven er nog klachten over. Denk dan aan co-infecties, maar hoe herken je die en hoe behandel je die dan weer?

Stagnatie bij therapieplan

Als therapeut zie jij waarschijnlijk ook mensen met fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, reumatische aandoeningen, MS, (hoog)gevoeligheid etc. Ze reageren niet of nauwelijks op een therapieplan. Ze hebben sterk wisselende klachten en zijn meestal erg gevoelig voor supplementen, medicatie, bewegen, massage of jouw aanpak. Als therapeut wil je natuurlijk met alle liefde helpen, maar je hebt geen idee meer. Dat is niet zo gek als er al onjuiste diagnoses zijn gesteld.

8-daagse opleiding tot Lymeherstel Therapeut (43 ECTS)

Omdat ik de hulpvragen van cliënten niet meer alleen aan kan, heb ik een 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding “Lymeherstel-therapie” ontwikkeld, waarin je leert om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen.

Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen worden.

BEN JIJ THERAPEUT?

Oproep aan therapeuten, omdat ik de vraag niet meer alleen aan kan! Er is ontzettend veel vraag naar therapeuten die de ziekte van Lyme en de co- en opportunistische infecties kunnen herkennen en op een natuurlijke manier kunnen behandelen.
Kortom heb ik en alle mensen die besmet zijn met Lyme, nu jouw hulp nodig!

Ben jij die therapeut die Lyme op een natuurlijke manier met orthomoleculaire geneeskunde, fytotherapie, homeopathische middelen* en laboratoriumonderzoeken wilt leren herkennen en behandelen en wil jij jouw praktijk laten groeien, of heb je als (startend) therapeut nog ruimte voor nieuwe cliënten, lees dan vooral verder.

*als afgestudeerd homeopaat leer je welke homeopathische middelen je wanneer en bij wie inzet. Ben je geen afgestudeerd homeopaat dan leer je in 2 dagen de basisbeginselen van de homeopathie en ontvang je een kit met 39 verschillende homeopathische middelen die je ook bij acute Lymeklachten mag inzetten.

Op zoek naar een Lymeherstel Therapeut

Denk je na het lezen van dit artikel, ik of iemand in mijn directe omgeving kan wel eens besmet zijn met Lyme of herken je de bovengenoemde klachten? Trek aan de bel!

Vind hier een Lymeherstel expert: lyme-expert