Gezonde bloedvaten met Nitric Oxide

Nitric Oxide

Aan de binnenkant van de bloedvatenwand zit een een-cellige laag, het endotheel. In deze laag wordt een gasachtig molecuul gemaakt, Nitric Oxide (NO). Als je gaat bewegen gaat het bloed sneller stromen. Het “schuurt” dan tegen de binnenkant van de bloedvaten. Op deze manier wordt het endotheel geprikkeld en gaat NO produceren.

Tot zover de Jip en Janneke uitleg.

Geschreven door: Rob van der Ven (docent)
Opleiding: 
Vasculair Therapeut

 

 

Gezonde bloedvaten met Nitric Oxide

Wat is Nitric Oxide nu precies?

Nitric Oxide (-NO- ofwel stikstofmonoxide) wordt door bijna elke cel in het menselijk lichaam geproduceerd. Het is een van de belangrijkste moleculen voor de gezondheid van de bloedvaten. Nitric Oxide is een vaatverwijdende stof die helpt de spieren van de bloedvaten te ontspannen, waardoor de bloedvaten wijder worden. Daarom verbetert de bloedcirculatie en verlaagt het de bloeddruk en speelt het ook een belangrijke rol in andere lichaamsfuncties die de mitochondriale werking  (mitochondriën zijn de energiefabriekjes van een cel) en de bloedplaatjesfunctie regelen.

Nitric Oxide synthese vindt plaats door middel van oxidatie, met het aminozuur  L-Arginine als de belangrijkste voorloper. Dit aminozuur wordt omgezet tot Nitric Oxide door de werking van de Nitric Oxide-synthase-enzymen.

Daarnaast kan L-Citrulline ook een secundaire Nitric Oxide donor zijn, omdat het kan worden omgezet in L-Arginine. Nitraat en nitriet produceren ook effectief Nitric Oxide. Deze anionen kunnen in het lichaam worden gereduceerd tot Nitric Oxide en andere bioactieve Nitric Oxiden.

Nitric Oxide afb 1

Het continu en gecontroleerd genereren van Nitric Oxide is van essentieel belang voor de gezondheid van het cardiovasculaire systeem, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Verminderde productie en/of verminderde biologische beschikbaarheid van Nitric Oxide is een van de eerste tekenen van het begin en de voortgang van vele ziekten en aandoeningen.

De productie van Nitric Oxide uit L-Arginine door middel van Nitric Oxide-synthase enzymen is één van de meest complexe reacties in het lichaam. Als gevolg daarvan zijn er veel stappen in het traject die kunnen worden beïnvloed die uiteindelijk leiden tot verminderde Nitric Oxide productie.

Eenmaal geproduceerd is de halfwaardetijd van Nitric Oxide zeer kort en kan door verschillende oorzaken snel verminderen, waardoor de halveringstijd nog verder wordt verkort en het niet meer in staat is om haar functies uit te voeren. Het is een wonderbaarlijke prestatie dat dit kortstondige gas verantwoordelijk is voor zoveel vitale cellulaire acties.

Recente studies laten zien dat Nitric Oxide betrokken is bij de ademhalingscyclus door de rode bloedcellen te helpen de zuurstof die ze naar de weefsels van het lichaam dragen, vrij te geven. Dit draagt bij tot het versterken van het immuunsysteem.

Endotheel disfunctie, (endotheel is de ééncellige binnenbekleding van onze bloedvaten) of het verlies van Nitric Oxide productie, is de voorloper van de progressie van chronische ziekten. Nitric Oxide wordt door de wetenschappelijke gemeenschap erkend als één van de meest essentiële moleculen die door het lichaam worden geproduceerd.

Achtergrond van Nitric Oxide en haar rol in het lichaam

Nog maar enkele decennia geleden besteedden wetenschappers en onderzoekers aandacht aan de rol van Nitric Oxide in het lichaam. Het was bekend dat mensen kleine hoeveelheden van deze chemische verbinding uitademen, maar de moleculen zijn zo klein en kortstondig (met een halfwaardetijd van een enkele seconden) dat haar rol in de cellulaire activiteiten niet werd herkend.

Dit veranderde in de jaren negentig, toen het belang van Nitric Oxide als chemische boodschapper bij alle zoogdieren werd bestudeerd. De ontdekking van de functies en de route van Nitric Oxide is als gezegd één van de belangrijkste bevindingen in de geschiedenis van de cardiovasculaire geneeskunde.

In 1992 werd Nitric Oxide door de American Association for the Advancement of Science uitgeroepen tot de "MOLECUUL van het JAAR".

Haar fysiologische betekenis werd officieel erkend in 1998 toen een Nobelprijs werd toegekend aan drie wetenschappers, Louis J. Ignarro (BS-MD-PhD), Robert Furchgott (BS-MD-PhD) en Ferid Murad (BS-MD-PhD), die de rol van de molecuule in het cardiovasculaire systeem ontdekten, vooral hoe het de bloedvaten gezond houdt en de bloeddruk reguleert.

De Nobelprijscommissie merkte op: "De signaaloverdracht door een gas dat door één cel wordt geproduceerd, dat door membranen dringt en de functie regelt van een andere cel, vertegenwoordigt een geheel nieuw principe voor de signalering in biologische systemen".

Nitric Oxide productie blijkt sindsdien ook belangrijk te zijn in vele andere lichaamssystemen, zoals het immuunsysteem en het zenuwstelsel, inclusief de hersenen. Het voorkomt ook het ontstaan van veel chronische aandoeningen en ziekten zoals chronische ontstekingen, erectiestoornissen en kanker. Dit heeft ertoe geleid dat onderzoekers zich richten op het verhogen van Nitric Oxide als onderdeel van het doel bij het structureren van medische therapieën.

De ontdekking van de Nitric Oxide route wordt erkend als een belangrijke vooruitgang en heeft geleid tot belangrijke ontwikkelingen in vele klinische gebieden, met name de biotechnologie en de geneeskunde. Het onderhouden van de interne productie van Nitric Oxide en beschikbaarheid ervan zal een enorme invloed hebben op het gezondheidsmanagement en bij ziektepreventie.

Hoe werken Nitric Oxide boosters?

Nitric Oxide is een gas dat door het lichaam wordt gesynthetiseerd. Eén van haar belangrijkste functies is het bevorderen van vasodilatatie of een verbeterde doorbloeding. Nitric Oxide wordt afgescheiden door de endotheliale cellen, die de binnenwanden van de bloedvaten bedekken en die in wisselwerking staan met gladde spiercellen, waardoor ze zich kunnen ontspannen.

Deze bloedstroomregeling speelt een rol in vele lichaamsfuncties, waaronder het onderhouden van erecties, en het controleren van de bloeddruk.

Goede voeding met een hoog nitraatgehalte zoals rode bieten, die kunnen ervoor zorgen dat het lichaam meer Nitric Oxide produceert, zoals als L-Arginine en L-Citrulline.

Als Nitric Oxide vrijkomt uit de binnenste cellaag van de bloedvaten het endotheel dan kalmeert het de vaten en behoudt het hun flexibiliteit, waardoor ze zich kunnen verwijden. De bloedstroom wordt gestimuleerd en de bloeddruk wordt gereguleerd. Bovendien heeft Nitric Oxide een ontstekingsremmende werking; het helpt de bloedplaatjes en de witte bloedcellen te controleren, waardoor het risico op het ontwikkelen van atherosclerose of plaqueopbouw wordt voorkomen. Met het ouder worden vindt er een daling plaats van de Nitric Oxide productie in het lichaam, waardoor de bloedvaten minder flexibel worden en eerder worden aangetast, wat vervolgens kan leiden tot hypertensie, ontstekingen in de bloedvaten en hartziekten.

In voedsel is nitraat te vinden in rode bieten en donker bladgroen zoals spinazie en rucola.

Bij consumptie zet het lichaam nitraat om in Nitric Oxide, wat er op haar beurt weer voor zorgt dat bloedvaten ontspannen en verwijden, waardoor de bloeddruk daalt. Net als van nitraten is van flavonoïde-extracten aangetoond dat ze de bloeddruk verbeteren. Flavonoïden hebben krachtige antioxidant effecten en zijn te vinden in veel groenten en fruit. Onderzoek heeft aangetoond dat flavonoïden niet alleen de productie van Nitric Oxide verhogen, maar ook de afbraak ervan verminderen, waardoor hogere niveaus van het molecuul beschikbaar blijven.

Immuunsysteem Booster

Nitric Oxide is belangrijk als verdedigingsmolecuul tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers. Het is reguleert ook de activiteit, de groei en de dood van veel soorten immuun- en ontstekingscellen. Bepaalde chemotherapiemedicijnen zorgen ervoor dat de cellen Nitric Oxide afscheiden om zo te zorgen dat apoptose, een proces waarbij kankercellen zichzelf vernietigen, plaatsvindt.

Nitric Oxide speelt ook een cruciale rol in verschillende neurologische processen. Verminderde Nitric Oxide productie kan de bloedstroom naar de hersenen verminderen, mogelijkerwijs de ontsteking verhogen en oxidatieve stress veroorzaken en kan leiden tot cognitieve problemen zoals depressie, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

NO & Sportprestaties

Nitric Oxide is betrokken bij vele cel processen, waaronder de verwijding van het bloedvaten. Wijdere bloedvaten vergroten de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar werkende spieren tijdens de training, waardoor de oefenprestaties worden verbeterd.

Studies hebben aangetoond dat Nitric Oxide boosters effectief kunnen zijn bij het verhogen van het uithoudingsvermogen tijdens fysieke activiteit en algemene cardiovasculaire kracht. Een toename van Nitric Oxide productie kan de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de actieve spieren verbeteren, waardoor de tolerantie voor lichaamsbeweging en het in werking treden van herstelmechanismen zullen versnellen.

 

Disclaimer:
Dit artikel is niet bedoeld als een vervanging voor medische zorg, noch kunt u het gebruiken om een diagnose te stellen, te behandelen, te voorkomen of te genezen van een ziekte of aandoening. Raadpleeg altijd een arts of gezondheidsprofessional voor het starten met nieuwe supplementen, diëten of oefenprogramma's.