Stressologie, van teveel stress naar blijvend geluk!

Stressologie, een heel andere kijk op stress, burn-out en depressie

Geschreven door Jurgen Spelbos 
Oprichter Centrum voor Stressologie

Stressologie, van teveel stress naar blijvend geluk!

Stressologie, van teveel stress naar blijvend geluk!

De meeste mensen denken dat stress, burn-out en/of depressie vooral problemen zijn die tussen je oren zitten. Ik dacht dat zelf ook, totdat ik mijn tanden ging zetten in deze fenomenen. Naarmate ik dieper in de materie dook kwam ik tot een heel ander inzicht: het draait vooral om hormonen bij stress, burn-out en/of depressie. Te veel stresshormonen en te weinig gelukshormonen. En die verstoorde hormoonhuishouding kan opgelost worden met de juiste voedingsstoffen!

Stress ontstaat zodra je met gevaar wordt geconfronteerd. Zodra je gevaar ervaart maakt je lichaam in een fractie van een seconde stresshormonen aan, die geven je de energie om te vechten of te vluchten. Dat gevaar kan van alles zijn, van een automobilist voor je die plotseling op de rem trapt tot je zorgen maken of je alle ballen nog wel in de lucht kunt blijven houden.

Die energie waar stresshormonen voor zorgen wordt echter niet uit het niets gemaakt, stresshormonen leggen andere systemen in je lichaam als het ware plat om energie te vergaren. Je spijsvertering bijvoorbeeld, daarom hebben veel mensen die last hebben van langdurige stress darmklachten. Maar ook je immuunsysteem moet het ontgelden waardoor je allerlei kwalen kunt ontwikkelen. En het stresshormoon cortisol onttrekt zoveel energie uit je brein dat helder denken er niet meer inzit, iets wat de opmaat kan vormen voor het oplopen van een burn-out.

Maar ook de productie van ‘gelukshormonen’ (neurotransmitters) wordt geraakt door stress, waardoor er tekorten gaan ontstaan. Letterlijk iedereen met chronische stress loopt die tekorten op zien we dagelijks in de praktijk. En dat kan leiden tot een scala aan klachten, bovenop klachten als gevolg van de stress. Denk aan vermoeidheid, uitputting, een gebrek aan daadkracht en zelfvertrouwen, libidoproblemen, verslavingsgedrag, niet meer helder kunnen denken, vergeetachtig worden, behoefte aan vet eten, stress, paniekklachten, opgejaagd gevoel, hyperventilatie, angst, slaapproblemen, pijnklachten en depressie.

Het mooie is dat die klachten allemaal verholpen kunnen worden, vooral door middel van natuurlijke biologische voedingsstoffen. Met voedingsstoffen kun je stress verminderen, stressbestendiger worden en je lichaam kan er weer nieuwe gelukshormonen mee aanmaken, waardoor je je niet alleen veel beter gaat voelen, je kunt letterlijk de reis van stress naar geluk maken!

In het Centrum voor Stressologie leiden wij therapeuten en coaches op in de stressologiemethode, de nieuwe, uiterst effectieve methode tegen stress, bun-out en/of depressie.

Alles draait om hormonen bij stress, burn-out en/of depressie, het is veel meer biologie dan psychologie!