Verminder je hooikoortsklachten met de Mira mudra

Geschreven door: Francien de Lange | Founder HEALZ

We kunnen er niet omheen: het hooikoortsseizoen is weer in volle gang. Bij de warmere en langere dagen komt helaas ook een iets minder fijne bijkomstigheid om de hoek kijken: hooikoorts. Het hooikoortsseizoen is al een tijdje gaande, en momenteel is zelfs de hoogste pollenpiek gaande. Tijd voor verlichting dus! Naast het slikken van medicijnen, zijn er meer manieren om de hooikoortsklachten iets te verlichten. Een daarvan is het regelmatig beoefenen van de Mira mudra. Lees verder over de voordelen en hoe deze mudra jou kan verlichten van de hooikoorts.

Verminder je hooikoortsklachten met de Mira mudra

De Mira mudra is een handhouding waarbij de twee duimen en pinken met zijn vieren in verbinding staan en de twee ringvingers ook waarbij er een vierkante vorm ontstaat (zie foto voor een voorbeeld). Door deze mudra gedurende enkele minuten per dag te beoefenen, bij voorkeur in combinatie met andere ademhalingstechnieken en een gezonde levensstijl, kan deze bijdragen aan het verminderen van de symptomen van hooikoorts en het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn.

De voordelen op een rijtje

  • Kalmeert de ademhaling waardoor deze wordt verlengd
  • Cultiveert sereniteit
  • Brengt balans in 1e en 2e chakra
  • Verbetert het vermogen om makkelijker met het leven mee te gaan

Het is belangrijk om te weten dat de effecten van mudra's subtiel kunnen zijn en dat de resultaten van persoon tot persoon kunnen verschillen. Het regelmatig beoefenen van de Mira mudra, in combinatie met een gezonde levensstijl en andere geschikte behandelingen, kan echter positieve effecten hebben op zowel de fysieke als de mentale gezondheid.

Tip: Wissel de Mira mudra af met de eerder besproken Brhamara mudra (lees hier) voor een completere aanpak van de hooikoortssymptomen. De Brhamara mudra wordt geassocieerd met het versterken van het immuunsysteem, wat kan helpen bij het verminderen van allergische reacties, waaronder hooikoortssymptomen. Een sterker immuunsysteem stelt het lichaam beter in staat om de allergenen die hooikoorts symptomen veroorzaken, af te weren.

Lokale honing

Naast het beoefenen van mudra’s wordt het eten van lokale honing vaak genoemd als een mogelijke remedie voor hooikoortsklachten. Lokale honing wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen van bloemen in de directe omgeving. Het idee achter het gebruik van lokale honing als remedie voor hooikoorts is gebaseerd op de theorie van immunotherapie, waarbij het lichaam geleidelijk wordt blootgesteld aan kleine hoeveelheden allergenen om immuniteit op te bouwen.

Het concept is dat bijen lokale pollen verzamelen en deze in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in de honing. Door lokale honing te eten, zou je lichaam geleidelijk aan deze pollen worden blootgesteld en zou het immuunsysteem minder overgevoelig kunnen reageren op dezelfde pollen wanneer je in contact komt met ze tijdens het hooikoortsseizoen. Is het proberen waard, toch?

Zo gebruik je de Mira mudra

Om de Mira mudra uit te voeren, volg je deze stappen:

  1. Ga in een comfortabele zithouding zitten en leg je handen ontspannen op je schoot, met de handpalmen naar boven.
  2. Zet de top van je duim tegen de top van je pink van dezelfde hand. Doe dit met beide handen en zet de toppen van je duimen en pinken tegen elkaar aan met ook de toppen van je ringvingers tegen elkaar.
  3. Strek je wijs- en middelvinger.
  4. Plaats je handen onder je navel.
  5. Ga ontspannen zitten en adem 1 keer diep in en lang uit met aandacht naar je ademhaling. Adem dan rustig door en houd dit 2 minuten vast.
  6. Als het goed voelt, kan je een volgende keer langer in deze positie blijven.

Bijpassende affirmatie

“Mijn lichaam is sterk en gezond.”

 

In de HEALZ app vind je naast de Mira mudra nog veel meer oefeningen die bij kunnen dragen aan het versterken van je immuunsysteem. Download de app hier gratis en ervaar HEALZ zelf.