Versterk je immuunsysteem met de Bhramara mudra

De Bhramara mudra

Februari, nog een grauwe wintermaand waarbij we best een boost kunnen gebruiken om ons immuunsysteem te versterken, en daarmee virussen en allergische prikkels buitenboord kunnen houden.

 

Versterk je immuunsysteem met de Bhramara mudra

Wat zijn mudra’s en hoe gebruik je ze?

Maak van je handen krachtbronnen

Mudra’s zijn symbolische handgebaren die worden gebruikt in de yogapraktijk, meditatie en in de Indische religieuze rituelen. Met een mudra activeer je een combinatie van: Westerse reflexzones, Chinese meridianen en de Ayuverdische elementen water, aarde, hemel, lucht en water. Maar ook vanuit de astrologie is er een connectie met onze handen (net als met chakra’s). De oefeningen zorgen voor een balans in energie tussen lichaam en geest en maken van onze handen krachtbronnen. Mudra’s zijn eenvoudig te doen en kunnen overal en op elk moment worden uitgevoerd, waardoor ze een krachtig hulpmiddel zijn voor iedereen die op zoek is naar een manier om zijn of haar geest, lichaam en ziel te harmoniseren. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat mudra’s zijn, hoe ze te gebruiken en welke mudra’s het beste passen bij verschillende situaties en behoeften.

Waar kan een mudra je bij helpen? 

 • Lichamelijke klachten
 • Stress verlichting
 • Geestelijk evenwicht of geestelijke verfrissing
 • Spirituele ontwikkeling
 • Innerlijke balans

Hoe gebruik je een mudra?

Om een mudra te gebruiken, concentreer je je op je ademhaling en plaats je handen op een bepaalde manier in overeenstemming met de mudra die je wilt uitvoeren. Hierdoor kan de stroom van energie in je lichaam worden beïnvloed en versterkt. Volg de volgende stappen voor het optimaal gebruiken van een mudra:

 1. Je brengt je hand of handen in de positie van de mudra.
 2. Leg je handen in je schoot (of in de houding die de specifieke mudra voorschrijft). 
 3. Recht je rug en adem een keer heel diep in en heel langzaam uit waarbij je de focus bij je handen legt om alle sensaties waar te nemen die deze handhouding bij je oproept. 
 4. Adem rustig door en houd de mudra een paar minuten vast waarbij je je gedachten op de drukpunten van je vingers concentreert. 
 5. Dit kan je een paar keer per dag herhalen, waarbij je zo mogelijk 7, 14 of 21 ademhalingen telt. Dit kan je vervolgens opbouwen naar ongeveer 15 minuten per houding.

De Bhramara mudra

Februari, nog een grauwe wintermaand waarbij we best een boost kunnen gebruiken om ons immuunsysteem te versterken, en daarmee virussen en allergische prikkels buitenboord kunnen houden.

Een immuunsysteem is en blijft in balans door op alle niveaus, fysiek – met voeding en beweging- en op psychisch emotionele zaken een natuurlijk evenwicht te hebben. Soms is er echter sprake van een disbalans op één van deze vlakken en wordt ons immuunsysteem hyperactief. Dit kan zelfs gebeuren tegen normaal ongevaarlijke stoffen, zoals bij een allergische reactie. Het heeft dus de voorkeur om gezonde grenzen te stellen zodat ons immuunsysteem altijd waakzaam en in balans kan blijven.

De Bhramara mudra kan je daarbij helpen. Met deze mudra stuur je je adem, bewustzijn en energie naar je borstkas, keel, nek en hoofd, inclusief het gebied van de thymusklier. Alles voor die balans. Daarbij brengt de mudra ook een gevoel van helderheid in je geest om persoonlijke grenzen te stellen, passend bij jou.

Zo gebruik je de Bhramara mudra:

 1. Duw de top van je wijsvinger op de plek waar het botje van je duim begint. Je voelt hier een klein kuiltje. 
 2. Druk de top van je duim tegen de binnenkant van het topje van je middelvinger.
 3. Strek je ringvinger en pink.
 4. Leg je handen op je schoot, met je handpalmen naar boven gericht. 
 5. Ga ontspannen rechtop zitten en adem 1 keer diep en lang uit. 
 6. Daarna adem je rustig door en houd deze positie minimaal 2 minuten zo vast.

(Deze oefening is voor beide handen hetzelfde.)

Bijpassende affirmatie: 

“Ik ben in verbinding met mijn omgeving en voel me veilig”

In de HEALZ app vind je de meditatie van deze mudra; ‘Pump up your Immune System’. Ook vind je in de HEALZ app nog meer oefeningen om zelf je immuunsysteem te boosten bij de klacht ‘Lage Weerstand’. Meer informatie over de HEALZ app vind je hier.