Opleiding

Stressologie

 • Opleiding

 • Klassikaal

 • 1 jaar

 • Yigo prijs € 2.950,-

Stressologie

Adviesprijs € 3.450,- Yigo prijs € 2.950,-

Stressologie en Energiemanagement Stressologie is een zeer uitgebreide opleiding. De lessen worden gegeven door tal van gerenommeerde specialisten zoals Nienke Gottenbos, Mohammed Boulahrir, Casper Beukema, Francisca van den Berg, Diana English, Peter Paulissen en vele anderen.

Vakopleiding Stressologie en Energiemanagement

Ben jij coach of therapeut en wil jij anderen effectiever begeleiden op het gebied van stressmanagement en/of depressie? Wordt dan Stressoloog!

De vakopleiding ‘Stressologie en Energiemanagement’ is een 20-daagse brede en vergaande verdieping op de cursus toegepaste stressologie. Je wordt door tal van specialisten op van alles wat met de methode stressologie te maken heeft onderwezen. Van voeding en spijsvertering tot emotionele gezondheid, van praktische orthomoleculaire oplossingen tot het managen van hormonale en energetische systemen. En nog heel veel meer. Ook de vakopleiding is helemaal gericht op praktische toepasbaarheid.

Waarom een opleiding tot Stressoloog?

“Langdurige of chronische stress kan leiden tot een burn-out. Een op de vijf tot vier werkenden krijgt er mee te maken, dat was een paar jaar geleden nog een op de zeven, het probleem wordt nog altijd groter en groter. Vooral stress onder jonge mensen neemt hand over hand toe.

En dan te bedenken dat een burn-out maar een van de dingen is die je van chronische stress kunt krijgen, je kunt er ook ziek van worden of depressief en nog veel meer ellende, tekorten aan gelukshormonen bijvoorbeeld. Letterlijk iedereen met langdurige stress loopt tekorten op aan gelukshormonen ontdekte ik toen ik mensen ging helpen om van hun stress of depressie af te komen. En dat kan leiden tot klachten als vermoeidheid, een verlies aan daadkracht, zelfvertrouwen en libido, niet meer helder kunnen denken, vergeetachtigheid, stress, onrust, opgejaagd gevoel, angst, pijnklachten, PMS, darmklachten, slecht slapen, depressie en nog veel meer wat je niet wilt hebben. Allemaal klachten die met de stressologiemethode te verlichten of zelfs te verhelpen zijn.

Veel mensen zijn in gevecht met kwalen of ziekten maar realiseren zich niet dat dat vechten stress geeft. En dat dat juist een herstel belemmert, ik weet daar helaas alles van. Wilskracht en doorzettingsvermogen kunnen heel slecht uitpakken als je gestrest bent. Pas toen ik stopte met vechten tegen ziek zijn en de daarmee gepaarde stress losliet en daarvoor in de plaats goed voor mijn lichaam ging zorgen, begon ik te herstellen. Mijn burn-outklachten gingen over, mijn depressie verdween, tinnitus verminderde aanzienlijk en de hyperacusis loste op en ik ging me beter voelen dan ooit tevoren.

Maar voor ik zover was had ik vele trajecten doorlopen en van alles zelf onderzocht. Uiteindelijk is er een methode ontstaan die ik ‘Stressologie’ heb genoemd. Stressologie onderscheidt zich van andere methoden tegen stress en burn-out door het uitgangspunt: het draait bij stress en depressie vooral om hormonen, om stresshormonen en om ‘gelukshormonen’ (neurotransmitters). Stress veroorzaakt een verstoorde hormoonhuishouding, te veel stresshormonen en te weinig gelukshormonen. En dat is op te lossen met de juiste voedingsstoffen, daarmee kun je alles weer in balans brengen. Het is allemaal veel meer biologie dan psychologie. Als ik zelf naar een stressoloog had kunnen gaan was me veel ellende bespaard gebleven.

Ik schreef het boek Van stress naar geluk (met stressologie) dat in juni 2020 uitkwam. Het is de opvolger van Minder stress met stressologie uit 2018. In het nieuwe boek wordt de stressologiemethode uiteengezet, een methode die in de praktijk zeer effectief is gebleken, niet alleen bij stress en burn-out, ook bij depressie en vele andere klachten.

De opleiding tot stressoloog is opgezet om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen om van hun stress of depressie af te komen en gelukkiger te worden, want dat kan echt!”.

Jurgen Spelbos

VAKOPLEIDING 'STRESSOLOGIE EN ENERGIEMANAGEMENT' STUDIEJAAR 2023-2024

Het volledige programma van de vakopleiding duurt ongeveer 10 maanden en omvat 20 lesdagen. De lesdagen zijn altijd aaneengesloten op vrijdagen en zaterdagen.
Je kunt na het afronden van de Toegepaste Stressologie op elk moment instappen in de opleiding. Gemiste lesdagen kun je inhalen in het volgende studiejaar.

Dit is het programma voor de vakopleiding Stressologie, studiejaar 2023-2024

Dag 1 | vrijdag 8 september 2023 | Voeding: van stress naar geluk en meer energie met de juiste voeding

We weten allemaal dat groenten goed voor ons zijn en dat we eiwitten, vetten en koolhydraten nodig hebben, maar waarom eigenlijk? Voedingsstoffen staan aan de basis van alles wat er in je lichaam gebeurt - het bouwen van spieren, het produceren van hormonen, en ook het maken van gelukshormonen (neurotransmitters). Heb je een tekort, dan gaat je lichaam noodgedwongen de kantjes eraf lopen - het deelt de voedingsstoffen namelijk uit waar ze het hardste nodig zijn (stresshormonen krijgen daarbij altijd voorrang) en beknibbelt op andere vlakken (zoals de aanmaak van gelukshormonen). Deze dag leer je welke voedingsstoffen extra belangrijk zijn in dit opzicht, en hoe je ze binnenkrijgt, want dat lukt velen van ons maar in beperkte mate.
Docent | Nienke Gottenbos, auteur, spreker, docent, de Groene Vrouw, de Poepdokter 

Dag 2 | zaterdag 9 september 2023 | Spijsvertering: darmen en de darm-breinconnectie

Je darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. En dat klopt: wat er in je darmen gebeurt bepaalt hoe gelukkig je je voelt of juist niet. Je microbioom produceert het grootste gedeelte van de neurotransmitters in je lijf en zorgt dus dat jij lekker in je vel zit. Stress heeft een funeste invloed op de darmflora, we zien stress en darmklachten dan ook vaak hand in hand gaan. Wist je bijvoorbeeld dat chronische stress -letterlijk- het darmslijmvlies verteert? Welke darmbacteriën zijn extra belangrijke voor de gezondheid van je hersenen en schildklier? Welke darmbacteriën zorgen ervoor dat je je sneller, angstig, leeg of depressief voelt? Kortom: deze dag leer je over de spijsvertering, de rol van de darmflora, de darm-breinconnectie en hoe je de meest voorkomende darmklachten aan kunt pakken.
Docent | Ir. Ing. Mohammed Boulahrir, natuurgeneeskundige, kPni therapeut, auteur, spreker, docent, Poweracademy 

Dag 3 | vrijdag 13 oktober 2023 | Hersengolven: hoe kun je je hersengolven voor je laten werken?

Tijdens deze dag gaan we op een vernieuwende manier in op de link tussen de hersengolven, de hormonen en het energetisch systeem. Hoe de Subconscious Mind, Conscious Mind en Soul Mind een rol spelen bij de hersengolven en daarmee op het stress- en energiesysteem en daarmee de hormoonhuishouding. Tevens krijg je tools en oefeningen om dit zowel bij jezelf als bij jouw cliënten toe te passen en hierbij hun herstel te ondersteunen. We sluiten de dag af met personal readings, altijd heel indrukwekkend.
Docent | Diana English, energetisch coach, stressoloog, docent, Spirit Incoporated 

Dag 4 | zaterdag 14 oktober 2023 | Energie: Hoe kan je meer energie aanmaken met behulp van voedingsstoffen?

Een gebrek aan energie, dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Maar daar is veel aan te doen. Casper neemt je deze dag mee in hoe energie in ons lichaam wordt aangemaakt, we duiken in de wondere wereld van de citroenzuurcyclus, de mitochondriën, de lever als energiecentrale tot en met het belang van bewegen, want ook dat heeft alles te maken met het verhogen van energie, er draait veel om voedingsstoffen maar dat is niet alles natuurlijk.
Docent | Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine 

Dag 5a. | vrijdagmorgen 10 november 2023 (½ dag) | Orthomoleculaire therapie: de interactie voedingstoffen met medicatie

Voedingsstoffen gaan niet altijd goed samen met medicatie, ze kunnen aanslaan op dezelfde receptoren en elkaar dwarszitten als het ware. Vooral antidepressiva zijn berucht, die gaan bijvoorbeeld niet samen met kruiden die goed kunnen helpen bij stress en depressie. Hoe dat nu precies zit en hoe je veilig met reguliere medicatie complementair kunt werken komt voorbij deze ochtend.
Docent | Annemarie Smidt, verpleegkundige, orthomoleculair therapeut, stressoloog 

Dag 5b. | vrijdagmiddag 10 november 2023 (½ dag) | Farmacie: de magistrale bereiding van voedingsstoffen

We werken allemaal met geconcentreerde voedingsstoffen maar hoe worden die eigenlijk gemaakt? En welke afwegingen spelen daarbij? Welke toedieningsvormen passen het best bij een werkzame stof? En hoe kom je aan de beste grondstoffen? Apotheker Klaas neemt jullie mee in het hele proces, van het inkopen van de voedingsstoffen tot en met het vermalen en verwerken. En hij staat stil bij de nieuwste verwerking van voedingstoffen die vele malen beter opgenomen worden: liposomale producten die de zure omgeving van de maag veel beter overleven.
Docent | Dr. Klaas Riepma, apotheker, Natural Health Apotheek, Phyto Pharma

Dag 6a. | zaterdagmorgen 11 november 2023 (½ dag) | Spijsvertering: Insuline, suikers kapen je brein!

Nog altijd bestaan er veel misverstanden over suiker, en dan met name over alles wat zich als suiker gedraagt in je lichaam. Bloedsuikers (glucose) bijvoorbeeld, die vrijkomen in tijden van stress en die ons de energie geven om te vechten of te vluchten. Maar daarmee net zo hard zorgen voor een instabiele bloedsuikerspiegel. We gaan het hebben over koolhydraten in alle soorten en maten. Want insuline is bedoeld voor hele andere zaken dan alleen maar die bloedsuikerspiegel reguleren. Met deze inzichten kun je niet alleen zelf aan de slag, maar ook jouw klanten.
Docent | Lynn Hogendoorn, stressoloog, auteur, grip op gezondheid.nl. 

Dag 6b. | zaterdagmiddag 11 november 2023 (½ dag) | Trauma’s: inleiding op de biologische natuurwetten achter de Germaanse nieuwe geneeskunde

Als de zoon van de Duitse arts dr. Ryke Hamer in 1978 plotseling verongelukt ontwikkelt zich bij dr. Hamer teelbalkanker. Hamer onderzocht of er een relatie bestond tussen de kanker en het trauma van het overlijden van zijn zoon en kwam, na het bestuderen van duizenden casussen, tot de conclusie dat dat inderdaad het geval was. Dat vormde het begin van een hele andere kijk op het ontstaan en behandeling van kanker, iets wat Hamer buitengewoon duur kwam te staan, hij raakte alles kwijt wat hij eerder opgebouwd had. Behalve zijn revolutionaire theorie waar Jaap ons deze middag kennis mee laat maken.
Docent | Jaap Smit, bioresonantie, quantumtouch, hormoontherapeut, stressoloog (zaterdagmiddag 11 november 2023)

Dag 7. | vrijdag 15 december 2023 | Oxytocine, hoe kan je oxytocine boosten?

Oxytocine is een kernwoord bij ontstressen. Als sleutel voor het activeren van het parasympatisch zenuwstelsel is het de directe tegenhanger van adrenaline en cortisol. Terwijl de andere gelukshormonen vanuit voeding en voedingsconcentraten aangevuld kunnen worden, wordt oxytocine vooral aangemaakt door aanraking. Oxytocine ontstrest direct, geeft rust, ondersteunt bij herstel en speelt een cruciale rol bij sociale verbondenheid. Hoe aanraking ontstrest en hoe je dat het beste kunt doen, via de methode Tactiel Stimulering, leert Willfred je deze dag. Direct en praktisch: je kan er de volgende dag gelijk al mee werken.
Docent | Willfred de Ligny, docent Tactiel Stimulering aan de School of Touch, stressoloog

Dag 8. | zaterdag 16 december 2023 | Orthomoleculair: neurotransmitters, de moleculen van je gedrag 

Onze persoonlijkheid en gedragingen worden grotendeels bepaald door neurotransmitters (ook wel gelukshormonen genoemd). Dat zijn stoffen die je zenuwstelsel besturen en daarmee overal invloed op hebben. Casper bespreekt het effect van de verschillende neurotransmitters en welke gevolgen tekorten kunnen hebben. Uiteraard gaan we ook met oplossingen aan de slag om weer in balans te kunnen komen. Je zult merken dat het in kaart brengen van je neurotransmitterprofiel een enorm goede tool is tijdens je consulten. Reken op veel herkenbaarheid bij jezelf en je cliënten!
Docent | Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine

Dag 9. | vrijdag 19 januari 2024 | Energie: Trauma's, chakra's en gelukshormonen.

Het oplopen van een trauma gaat je letterlijk niet in je kouwe kleren zitten, de gevolgen van trauma's gaan door vele lagen van het lichaam, hormoonhuishouding, energie en persoonlijkheid heen. Zelfs op het niveau van de chakra’s zijn de gevolgen merkbaar. Tijdens deze dag legt Diana de link tussen de chakraleer, trauma's en gelukshormonen. Hierbij krijg je nog weer andere inzichten en praktische handvatten om deze kennis in de praktijk toe te passen.
Docent | Diana English, energetisch coach, stressoloog, Spirit Incorporated 

Dag 10. | zaterdag 20 januari 2024 | Vrouwelijke hormonen deel 1: alles omtrent de cyclus tot de overgang

Deze dag neemt Francisca jullie mee in de cyclus van de vrouw door het leven heen, van de eerste menstruatie tot en met de overgang en de jaren daarna. Iets wat pas recentelijk de aandacht krijgt dat het verdient. Daarnaast komt het belang van voedingsstoffen aan bod, wat is goed voor je en wat juist niet? En hoe zorg je voor een goede werking van je lever? Erg belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam en je energiehuishouding.
Docent | Francisca van den Berg, hormoonspecialist, auteur, oprichter Reset je Hormonen 

Dag 11. | vrijdag 9 februari 2024 | Orthomoleculair: burn-out, behandeling en begeleiding

Burn-out, een fenomeen waar steeds meer mensen mee te maken krijgen, 1 op de 3 zelfs is de voorspelling voor 2030, dat was in 2015 nog 1 op de 7. Maar wat is een burn-out nu precies en wat is er vanuit de orthomoleculaire geneeskunde aan te doen? Annemarie introduceert het stressologie protocol bij burn-out en komt met een aanpak hoe je mensen met burn-outklachten kunt begeleiden naar herstel door de inzet van een gestructureerde coaching stappenplan in 8 stappen.
Docent | Annemarie Smidt, verpleegkundige, orthomoleculair therapeut, stressoloog 

Dag 12. | zaterdag 10 februari 2024 | Hormonen: de werking van de hormonale assen en de invloed op stress

Onze hormoonhuishouding wordt via verschillende hormoonassen aangestuurd vanuit onze hersenen, vanuit de hypothalamus om precies te zijn. Zo ook de stress-as die vanuit de hypothalamus via een ander deel van je brein, de hypofyse, je bijnieren aanstuurt om stresshormonen aan te maken. Maar de stress-as, die altijd dominant is boven de andere assen om dat stress uiteindelijk om overleven gaat, ontregelt alle andere assen in ons lichaam met vergaande gevolgen. Hoe dit werkt en welke andere assen hierbij betrokken zijn en de invloed van cortisol op ons hormonale systeem en energiehuishouding komt vandaag aan de orde. Plus wat je er aan kunt doen natuurlijk.
Docent | Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine

Dag 13. | vrijdag 8 maart 2024 | Breingezondheid: wat kun je doen om jouw brein (en die van je klanten) gezond te houden?

Breingezondheid is in toenemende mate een issue van jewelste aan het worden, nooit eerder waren er zoveel dementerende mensen als nu. Maar hoe doe je dat, je brein gezond houden? Of weer gezond te krijgen? Mohammed neemt jullie vandaag mee in de wondere wereld van het brein. Over neuro inflammatie als gevolg van stress en trauma’s, het belang van positief denken, waarom gezonde vetten zo belangrijk zijn, hoe je neurotransmitters voor je kunt laten werken, waarom slaap zo belangrijk is en wat je kunt doen om goed slapen te bevorderen en waarom je dom wordt van multi-tasken. Ook gaat hij dieper in op belangrijke risicofactoren voor neurodegeneratieve aandoeningen als de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Hoe voorkom je veel klachten en houd je jouw hersenen en die van je klanten in topconditie?
Docent | Ir. Ing. Mohammed Boulahrir, natuurgeneeskundige, kPni therapeut, auteur, spreker, docent, Poweracademy 

Dag 14. | zaterdag 9 maart 2024 | Vrouwelijke hormonen deel 2, de hormoonhuishouding en de invloed van stress.

Francisca gaat je de verbanden laten zien tussen de invloed van stress op de hormonen, oestrogeen, progesteron en testosteron. Waarom raken deze hormonen uit balans? En hoe ontstaan dan de klachten zoals PMS, oestrogeen dominantie, PCOS en overgangsklachten? Ook de relatie tussen overgewicht en hormonen komt aan bod, net zoals de invloed van hormoon verstorende stoffen op ons lichaam.
Docent | Francisca van den Berg, hormoonspecialist, auteur, oprichter Reset je Hormonen

Dag 15. | vrijdag 12 april 2024 | De schildklier: wat is de rol van de schildklier in relatie tot stress en energie?

De werking van de schildklier en schildklierhormonen, dat kan complexe materie zijn. En de relatie met de bijnieren en de energiehuishouding. Er bestaat ook een ‘schildklier-as, ook dat komt voorbij vandaag, ook in relatie tot de stress-as. Als stressologie onvoldoende aanslaat kan er een probleem zijn met de schildklier en/of schildklierhormonen. Hoe kom je daarachter en hoe los je het op met voedingsstoffen?
Docent | Kim van Wetten, arts en natuurgeneeskundig arts (integrale geneeskunde)

Dag 16a. | zaterdagochtend 13 april 2024 (½ dag) | Orthomoleculair: adaptogene kruiden, hoe kan je die familie van kruiden inzetten voor minder stress en meer energie?

Adaptogene kruiden, deze familie van kruiden is relatief onbekend. Hoog tijd dat daar verandering in komt want je kunt er van alles mee, van stress verminderen en stressbestendiger worden tot het aanmaken van meer gelukshormonen (neurotransmitters). En het verhogen van je ‘Qi’ (Chi, levenskracht) niet te vergeten, ze kunnen kracht, aanpassingsvermogen en energie geven. Sterker nog, je kunt zelfs fysiek verjongen met deze kruiden en nog veel meer, het komt allemaal aan bod op deze ochtend.
Docent | Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine 

Dag 16b. | zaterdagmiddag 13 april 2024 (½ dag) | Gedrag: hoe kan je ingesleten patronen doorbreken?

We hebben allemaal vaste patronen, iedereen weer verschillende. Dat is logisch want ons brein houdt van herhaling, en juist niet van verandering. Daarom kan alleen al het bewust worden van die patronen verwarrend werken, laat staan als je die patronen wilt doorbreken want dat kan nodig zijn, lang niet alle vaste patronen zijn goed voor je. Denk aan verslavingen bijvoorbeeld, aan suiker, aan medicijnen of wat dan ook. Maar hoe pak je dat doorbreken nu het beste aan?
Docent | Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, k-PNI therapeut, docent, Food4Medicine

Dag 17. | vrijdag 3 mei 2024 | Persoonlijkheid: het enneagram deel 1

Het enneagram is een eeuwenoud bewezen hulpmiddel dat systemisch inzicht geeft in jou als mens. Je kwaliteiten, je valkuilen, je fixaties en het proces waar je in zit. Maar ook de hulp die vanuit essentie voor je klaarstaat en de ontwikkelingsmogelijkheden die je duidelijk zullen worden na deze opleidingsdagen. Het model toont je gedrag onder stress of spanning en je gedrag als je ontspannen bent. Het laat je inzien hoe jij, maar ook je gezin en klanten je gelukkig kunnen voelen. Het leert je anderen beter in te schatten, beter met anderen om te gaan (begeleiden) en succes te behalen in wat je wilt. Peter is een expert als het gaat om het werken met het enneagram en zal jullie in twee lesdagen wegwijs maken in het werken ermee.
Docent | Peter Paulissen, westerse en oosterse geneeskunde, acupuncturist, orthomoleculair therapeut, enneagrammoloog 

Dag 18. | zaterdag 4 mei 2024 | Emotionele gezondheid: waarom is de ene mens sneller gestrest dan de andere?

Het antwoord daarop komt voort uit onze jeugd. Early life stress kan in je latere leven een grote rol gaan spelen, net als onverwerkte emoties, niet goed gehecht zijn, een gebrek aan zelfliefde en zo meer. Je emoties zijn bepalend voor je lichamelijke gezondheid én je mentale veerkracht. Sommige emoties zorgen ervoor dat de energie in je lichaam minder goed doorstroomt. De energieblokkades die daardoor ontstaan, maken je langzaam ziek. Deze dag gaat over de oorzaken van energieblokkades en hoe je ze kunt oplossen. Je krijgt ook een antwoord op vragen als: Hoe herken je verschillende overlevingsstrategieën? Hoe zwaar is jouw emotionele rugzak en wat is de invloed hiervan op je leven? Hoe versterk je jouw cognitieve flexibiliteit en waarom speelt dit zo een belangrijke rol bij stress?
Docent | Ir. ing. Mohammed Boulahrir, natuurgeneeskundige, kPni therapeut, auteur, Poweracademy

Dag 19. | vrijdag 7 juni 2024 | Persoonlijkheid: het enneagram deel 2

Het enneagram is een verdiepend systeem dat je niet alleen inzicht geeft in je kwaliteiten, je valkuilen, je fixaties en het proces waar je in zit, je kunt er nog veel meer uithalen. Peter laat zien dat je het zelfs kunt koppelen aan de DSM5, het classificatiesysteem voor psychische aandoeningen. Het kan jouw tool worden om meer inzicht te krijgen in tal van verschillende psychische mechanismen. Maar het gaat allemaal nog verder, het is zelfs zo dat de verschillende types binnen het enneagram verschillende behoeftes hebben aan specifieke voedingsstoffen voor hun geestelijke en psychische gezondheid, ook dat komt voorbij in deze lesdag.
Docent | Peter Paulissen, westerse en oosterse geneeskunde, acupuncturist, orthomoleculair therapeut, enneagrammoloog

Dag 20. | zaterdag 8 juni 2024 | Energie: van aura’s tot mediumschap.

Vandaag, tijdens de laatste dag van de vakopleiding, gaan we werken met energie. We hebben allemaal weleens gehoord van aura’s en chakra’s, energievelden in ons en om ons heen, maar heb je die weleens gezien of ervaren? Zo nee, dan komt daar vandaag verandering in. Dat geldt ook voor verschillende staten van bewustzijn die je kunt ervaren en voor energetisch werk. We sluiten de opleiding af met een demonstratie readings en mediumschap, want Diana is niet alleen energetisch coach en stressoloog, ze is ook medium, en een hele goede ook!
Docent | Diana English, energetisch coach, stressoloog, docent, medium, Spirit Incorporated

Lestijden

De klassikale lesdagen zijn van 10:00-16:30 uur. Je bent welkom vanaf 9:45 uur.
Koffie/thee zijn inbegrepen. Er is volop lekkers maar graag zelf zorgen voor een lunchpakket.

Lesdata 

Het programma van de vakopleiding duurt 10 maanden, lesdagen zijn altijd aaneengesloten op vrijdagen en zaterdagen. Je kunt instappen wanneer je maar wilt, gemiste dagen kun je inhalen na de zomer van 2024. 

 • 8 en 9 september 2023
 • 13 en 14 oktober 2023
 • 10 en 11 november 2023
 • 15 en 16 december 2023
 • 19 en 20 januari 2024
 • 9 en 10 februari 2024
 • 8 en 9 maart 2024
 • 12 en 13 april 2024
 • 3 en 4 mei 2024
 • 7 en 8 juni 2024

!! Deelname aan een lesdag naar interesse is mogelijk op locatie (€ 195/lesdag) mits er beschikbaarheid is of digitaal (€ 95/lesdag)!!

Korting op losse lesdagen voor oud-deelnemers 
Voor iedereen die de vakopleiding in vorige seizoenen heeft gevolgd geldt een korting van 50% op losse lesdagen in het nieuwe seizoen.

Online volgen ook mogelijk

De vakopleiding wordt via Zoom gepresenteerd door de docenten. De opleiding is dus ook op afstand te volgen als het niet lukt om naar Maarssen af te reizen.

Locatie

De klassikale cursusdagen en examen worden op locatie gegeven in het Centrum voor Stressologie, bij BizzTribe, Straatweg 30a in Maarssen.

Overnachtingssuggesties:

 • Logement Swaenenvecht in Oud Zuilen (5 min met de auto)
 • Logement aan de Vecht in Breukelen (10 min)
 • Bed & Breakfast Geesberge in Maarssen (10 min)
 • Van der Valk Breukelen (10 min)

Projectie

Presentatie via eigen PC via zoom.

Lesmateriaal 

Bij deze opleiding is het boek 'Van stress naar geluk (met stressologie)' van Jurgen Spelbus en een digitaal lesboek inbegrepen. 
En de online leeromgeving als aanvulling.

Naast de lesdagen op locatie worden er ook 4 online avonden met orthomoleculair therapeut en docent Annemarie Smidt aangeboden om aan de hand van casussen uit de praktijk te oefenen met het werken met de voedingsstoffen.

Blijvend toegang 

Deelnemers aan de vakopleiding krijgen ook toegang tot de opnames van lesdagen uit voorgaande seizoenen in de leeromgeving. 

Verplichte literatuur

Je hoeft de boeken niet aan te schaffen, wel lezen s.v.p. De verplichte literatuur is niet in het bedrag van het lesgeld opgenomen. 

 • 'Alles draait om je hormonen' van Rineke Dijkinga
 • 'De voedselzandloper' van Kris Verburgh.

Studiebelasting

Qua studiebelasting kun je rekenen op ongeveer 5 uur per week.

Vooropleiding 

Je kunt alleen deelnemen aan de vakopleiding Stressoloog wanneer je minimaal dag 1 van de Toegepaste Stressologie hebt gevolgd. (kan ook online in eigen tijd)

Inschrijven

Je kunt op elk moment met de opleiding van start gaan. Na inschrijving zal er altijd een intakegesprek plaatsvinden. 

Vrijstellingen

Als je relevante andere opleidingen hebt gedaan, orthomoleculaire therapie bijvoorbeeld, kan je in overleg in aanmerking komen voor vrijstellingen van lesdagen. Neem even contact op met Jurgen om dit te bespreken als je denkt dat dit voor jou het geval is.

Accreditatie

Level 2 - Vakopleiding Stressololgie is door KTNO geaccrediteerd voor 29 EC. 
Heraccrediatie is ingediend voor meer EC, de aanvraag is nog in behandeling.
Vakopleiding Stressologie K12197.

Diploma

We hebben ervoor gekozen om geen afsluitend examen te organiseren na afloop van de opleiding. Om in aanmerking te komen voor het diploma is een minimale aanwezigheid van 80% vereist.

Jurgen Spelbos

Jurgen Spelbos

Van stress naar geluk!

Jurgen Spelbos (1962) is deskundig en ervaringsdeskundig op het gebied van stress, burn-out en depressie, hij schreef eerder Minder stress met stressologie dat in mei 2018 uitkwam. Van stress naar geluk (met stressologie) dat in 2020 verscheen is de geheel herziene en veel uitgebreidere opvolger van het eerste boek over stressologie.

Stressologie en Energiemanagement Stressologie is een zeer uitgebreide opleiding. De lessen worden gegeven door tal van gerenommeerde specialisten zoals Nienke Gottenbos, Mohammed Boulahrir, Casper Beukema, Francisca van den Berg, Diana English, Peter Paulissen en vele anderen.

 • Boost jouw praktijk met een gratis websitevermelding.
 • Toegang tot de Yigo Community voor netwerken en ondersteuning.
 • Ontvang korting op opleidingen en meer.

Wie faciliteert deze opleiding?

Centrum voor Stressologie
Stressologie
 • 1 jaar

 • Yigo prijs € 2.950,-