Therapievorm

Aromatherapie

  • 1 Therapeuten
  • 1 Opleidingen
Aromatherapie Aromatherapie

Wat is Aromatherapie?

Aromatherapie is een kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische essentiële oliën, van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie staat voor behandeling met geuren, om je stemming en welzijn te verbeteren. Geur beïnvloedt namelijk je gemoedstoestand. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren zouden inwerken op het onderbewuste en een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht brengen.

Essentiële oliën worden al jaren toegepast voor cosmetische doeleinden, als smaakstoffen in de voedingsindustrie en voor verschillende therapeutische doeleinden in de reguliere en alternatieve gezondheidszorg.

Binnen de aromatherapie zijn verschillende stromingen die elk andere benaderingen, methoden en gebruiken hebben. In de Verenigde Staten,  het Verenigd Koninkrijk en Nederland is aromatherapie vooral gericht op ontspanning en het verhogen van het welbevinden via massage met etherische plantenoliën. In Frankrijk is in de 20e eeuw een meer medisch gerichte vorm van aromatherapie ontstaan waarbij etherische olie als alternatieve geneeswijze wordt ingezet op grond van de fysiologische effecten van geïdentificeerde inhoudsstoffen in etherische oliën. De Franse aromatherapie wordt ook inwendig toegepast, wat echter omstreden is vanwege de vermeende onveiligheid van inwendig gebruik van etherische olie.

Hoe werkt Aromatherapie?

Aromatherapie wordt antibacterieel en antiviraal ingezet, bij haar- en huidproblemen, behandeling bij spierpijn, bij hoge- en lage bloeddruk, prikkeling of ontspanning van het zenuwstelsel, bij longproblemen zoals hoesten, vastzittend slijm en benauwdheid. Om Aromatherapie veilig toe te kunnen passen is een gedegen opleiding noodzakelijk. Toepassing van Aromatherapie kan op vele manieren, verstuiving, verdampen, inhalatie, kaarsen, massage, in bad of inname.

 

Jolanda Veldhoen

Onze docent Jolanda Veldhoen

Het werken in mijn praktijk combineer ik met lesgeven. Kennis delen en uitwisseling van ervaringen met anderen inspireren mij, ik word er blij van!