Therapievorm

Cupping

 • 5 Therapeuten
 • 1 Opleidingen
Cupping Cupping

Cupping

Cupping is een vorm van alternatieve therapie waarbij vacuümgevormde cups op de huid worden geplaatst om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Deze techniek heeft een lange geschiedenis en wordt al eeuwenlang toegepast in verschillende culturen.

Werking van

Cupping

Cupping is een zuigtechniek waarbij cups vacuüm worden gezogen op de huid. Hoewel het er misschien vreemd uitziet, heeft het een krachtige en effectieve werking. Wanneer de huid in de cup wordt gezogen, wordt de doorbloeding en de energie (Qi) gestimuleerd. Het vacuüm zorgt ervoor dat verklevingen en diepe spierknopen naar de oppervlakte worden getrokken, waardoor blokkades worden opgeheven en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Tegelijkertijd worden ook afvalstoffen in het lichaam vrijgemaakt en direct afgevoerd. De kracht van cupping sterker is dan de meeste massagetechnieken, waardoor het een diepere werking heeft.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Cupping therapie strekt zich uit over vele eeuwen en omvat verschillende culturen. In de Egyptische geneeskunde werd Cupping al meer dan 3.500 jaar geleden toegepast om verschillende aandoeningen te behandelen. Er zijn afbeeldingen op papyrusrollen gevonden die dateren uit ongeveer 1500 voor Christus, waarop Cupping wordt afgebeeld. In het oude Griekenland, waar het werd beschreven door de beroemde arts Hippocrates. 

Ook in de Traditionele Chinese Geneeskunde heeft Cupping een rijke geschiedenis. Het werd al in de 4e eeuw voor Christus gebruikt en is sindsdien een integraal onderdeel van de Chinese Geneeskunde gebleven. Cupping werd gebruikt om de balans van Qi (levensenergie) in het lichaam te herstellen en verschillende gezondheidsproblemen te behandelen.

Moderne therapievorm

In de moderne tijd is cupping nog steeds populair en wordt het wereldwijd beoefend. Ondanks de lange geschiedenis van gebruik, is er nog steeds een gebrek aan wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit van cupping volledig te ondersteunen. Niettemin blijft cupping een interessante en veelgebruikte therapie, en het heeft een blijvende plaats binnen de wereld van alternatieve geneeskunde. Het wordt vaak gebruikt als aanvullende behandeling naast andere therapieën en heeft zijn weg gevonden naar moderne wellnesscentra en schoonheidsklinieken.

Cupping soorten

Elke vorm van cupping heeft zijn eigen specifieke voordelen en toepassingen: 

 • Dry Cupping: Cups worden op de huid geplaatst en vacuüm gezogen. Het vacuüm trekt de huid en het onderliggende weefsel omhoog, wat helpt bij het bevorderen van de doorbloeding en het losmaken van spierknopen.
 • Vuur Cupping: Er wordt vuur gebruikt om de lucht in de glazen cup te verwarmen, waardoor er een vacuüm ontstaat wanneer de cup op de huid wordt geplaatst. 
 • Cupping Massage: De cups worden in vacuümpositie over de huid bewogen. Dit wordt vaak gebruikt voor het verminderen van spierspanning en het stimuleren van de doorbloeding over een groter gebied. Cups zijn van glas, bamboe of silicone.
 • Bloed Cupping: De therapeut maakt met een naaldje gaatjes in de huid en plaatst een cup vacuüm erover op de huid. Je trekt lokaal het bloed en afvalstoffen eruit. In sommige culturen wordt deze techniek gebruikt om het lichaam te 'ontgiften'.

Toepassingen

Cupping therapie wordt gebruikt om bloed en energie vrij te maken en stagnatie in het lichaam te verminderen.
Klachten waarbij Cupping zoals kan worden ingezet zijn:

 • Pijnen
 • Buikklachten
 • Bindweefselproblemen
 • Restless-legs
 • Stijfheid
 • Spijsverteringsproblemen, verbetering stoelgang
 • Spierkrampen
 • Gewichtsafname 
 • Detoxen
 • Huidverbetering, bij striae of cellulites

 

Vergelijking en waardering

Therapeuten

Mieke Oomen

Docent/Therapeut

Mieke Oomen

Raamsdonk, Raamsdonk

Yigo - Kracht in verbinding | www.yigo.nl Met jarenlange ervaring binnen de alternatieve ...

Francien de Lange

Docent/Therapeut

Francien de Lange

Deventer

Als holistische therapeut ben ik geboeid en overtuigd van het zelfgenezend vermogen van het lich...

Bianca Colbers

Therapeut

Bianca Colbers

Panningen

Mijn naam is Bianca Colbers (1973). Ik ben getrouwd en heb twee kinderen (2005 en 2007).

Uitgelicht

Opleidingen en bijscholingen