Therapievorm

Psychosociale therapie

  • 1 Therapeuten
Psychosociale therapie Psychosociale therapie

Psychosociale therapie (PST) is een vorm van therapie die zich richt op het verbeteren van de psychische en sociale gezondheid van een persoon. Het doel van PST is om de persoon te helpen bij het ontwikkelen van betere copingmechanismen, het verbeteren van hun sociale relaties en het verminderen van stress en angst.

 

.

Psychosociale therapie (PST)

De werking van Psychosociale therapie is gebaseerd op het idee dat psychologische en sociale factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan en in stand houden van psychische problemen. PST richt zich daarom op het identificeren en aanpakken van deze factoren om de persoon te helpen bij het verbeteren van hun mentale welzijn.

Bij psychosociale therapie wordt er gekeken naar de interactie tussen iemands gedachten, gevoelens en gedragingen. De therapeut helpt de persoon om deze interactie te begrijpen en om negatieve gedachten en gedragingen te vervangen door meer positieve en adaptieve.

Een succesvolle therapie

Psychosociale therapie is een effectieve vorm van behandeling voor mensen met psychische problemen, kan bijdragen aan herstel en verbeteren van kwaliteit van leven. 

PST maakt daarbij gebruik van verschillende therapeutische interventies, zoals cognitieve gedragstherapie, interpersoonlijke therapie, oplossingsgerichte therapie en andere technieken om de persoon te helpen zijn problemen aan te pakken en te overwinnen. 

Het succes van PST hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de aandoening, de motivatie van de persoon en de kwaliteit van de therapeutische relatie tussen de persoon en de therapeut.

Maak een afspraak

Wanneer onderstaande problemen jouw dagelijkse leven beïnvloeden, kan psychosociale therapie een waardevolle optie zijn! 

  • Angst- of paniekaanvallen
  • Depressieve stemming of somberheid
  • Trauma- of stress gerelateerde problemen, zoals posttraumatische stressstoornis
  • Problemen met relaties, communicatie, assertiviteit
  • Problemen met communicatie, emoties, zelfbeeld en zelfvertrouwen
  • Verslavingen
  • Rouw- en verliesverwerking

VERGELIJKING EN WAARDERING

Psychosociale therapeuten

Anja Balemans

Therapeut

Anja Balemans

Breda

Even voorstellen: Mijn naam is Anja Balemans. Ik ben opgegroeid in een gezin, waar ik al op...