Therapievorm

Triggerpoint Therapie

  • 3 Therapeuten
Triggerpoint Therapie Triggerpoint Therapie

Triggerpointmassage of -therapie, ook bekend als myofasciale triggerpointtherapie, is een vorm van massage en manuele therapie die gericht is op het behandelen van triggerpoints in spieren. Triggerpoints zijn kleine knopen of verhardingen in spierweefsel die pijn, spanning en andere symptomen kunnen veroorzaken. Deze knopen kunnen ontstaan als gevolg van overbelasting, verwondingen, slechte houding, stress, en andere factoren.

Geschiedenis

De grondlegger van de triggerpointmassage is Dr. Janet Travell, een Amerikaanse arts die in de jaren 1940 en 1950 werkte. Zij wordt vaak aangeduid als de "moeder van myofasciale pijntherapie" vanwege haar baanbrekende onderzoek en publicaties over dit onderwerp. In samenwerking met Dr. David G. Simons publiceerde ze het boek "Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual", waarin ze uitgebreid de theorieën en behandelingstechnieken voor triggerpoints beschreven. Dit boek wordt nog steeds beschouwd als een belangrijk naslagwerk op het gebied van myofasciale pijn en triggerpointtherapie.

Werking

Triggerpointmassage richt zich op het identificeren en behandelen van triggerpoints in spieren. Een triggerpoint kan zich manifesteren als een voelbare knoop of een gebied van verhoogde spierspanning. Deze knopen kunnen leiden tot pijnlijke symptomen, zoals lokale pijn, pijn die uitstraalt naar andere gebieden, verminderde bewegingsvrijheid en zelfs spierzwakte.

De behandeling van triggerpoints omvat verschillende technieken, waaronder:

  • Palpatie: De therapeut gebruikt zijn of haar handen om het spierweefsel te onderzoeken op gevoelige punten of knopen.
  • Compressie: De therapeut oefent druk uit op het triggerpoint om spanning en pijn te verminderen. Dit kan variëren van lichte druk tot diepere massagetechnieken, afhankelijk van de ernst van het triggerpoint.
  • Rekken: Gerichte rekoefeningen worden gebruikt om de spiervezels rond het triggerpoint te ontspannen en te strekken, wat kan helpen bij het verminderen van de spanning.
  • Fasciale technieken: Triggerpointmassage omvat vaak ook het behandelen van het omliggende fasciale weefsel om de algehele spierbalans en flexibiliteit te verbeteren.
  • Zelfzorg: Patiënten krijgen vaak ook oefeningen en technieken voor zelfzorg aangeleerd, zoals zelfmassage met behulp van een tennisbal of foamroller, om de triggerpoints tussen sessies te behandelen.

Het doel van triggerpointmassage is om de spanning in spieren te verminderen, de doorbloeding te verbeteren, het bereik van de beweging te vergroten en pijnklachten te verminderen. Het is belangrijk op te merken dat triggerpointmassage één benadering is binnen de bredere context van fysiotherapie, manuele therapie en pijnmanagement. Voordat je een triggerpointmassage ondergaat, is het raadzaam om met een professionele therapeut te praten om te bepalen of dit geschikt is voor jouw specifieke situatie.